Rozwiąż równanie nie wykorzystując postaci trygonometrycznej .
\(\displaystyle{ z^{6} - 27 = 0}\);
\(\displaystyle{ (z^{2} -3)(z ^{4} +3z ^{2} +9) = 0;}\)
nastepnie z 1 nawiasu mam : \(\displaystyle{ z = \sqrt{3} \wedge z = -\sqrt{3}}\)
Nie mam trochę pomysłu jak postapić z drugim nawiasem , z góry będe wdzięczny za pomoc .
oraz z takim ( tu juz nie koniecznie bez postaci tryg.)
\(\displaystyle{ z ^{4} + (4 - 9i) z^{2} - 36i = 0}\)
Kilka równań liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 6 razy
Kilka równań liczby zespolone
W obu przypadkach podstaw \(\displaystyle{ z ^{2} =t}\) i potem licz jak normalne równanie kwadratowe (policz deltę itd.). Gdy dostaniesz jakieś rozwiązania ze względu na t to rozwiązuj potem to \(\displaystyle{ z ^{2} =t}\)i otrzymasz rozwiązania ze względu na z.
Kilka równań liczby zespolone
mógłby ktoś trochę rozjaśnić ostatni przykład ? Ponieważ po tym podstawieniu straszne rzeczy mi wychodza ;/