\(\displaystyle{ C = \left\{ z \in C: Re(iz-2) \le 0 \wedge \frac{\pi}{3} < arg z < \frac{ \pi}{2}} \right\}}\)
Mam narysować do tego zbioru wykres. Obliczyłam z pierwszego że:
z = x + iy
\(\displaystyle{ Re (ix - y -z) \le 0}\)
\(\displaystyle{ -y-2 \le 0}\)
\(\displaystyle{ y \ge 2}\)
\(\displaystyle{ arg z = \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{3} < \alpha< \frac{ \pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha \in (\frac{\pi}{3}, \frac{ \pi}{2})}\)
Jak narysować coś takiego?
Zbiór liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Zbiór liczb zespolonych
Powinno być \(\displaystyle{ y \ge -2}\), aby to zaznaczyć rysujesz prostą \(\displaystyle{ y=-2}\) i zaznaczasz to co jest powyżej tej prostej. Drugi zbiór to będzie kąt w pierwszej ćwiartce układu współrzędnych który jest mniejszy od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) czyli \(\displaystyle{ 90^{\circ}}\) a większy od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}=60^{\circ}}\). Na koniec trzeba zaznaczyć część wspólną obu zbiorów, to będzie zbiór \(\displaystyle{ C}\).