wyprowadzenie wzoru

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
xy-owski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2015, o 14:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

wyprowadzenie wzoru

Post autor: xy-owski »

stosujac postac wykladnicza lub trygonometryczna wyprowadzic wzor na
\(\displaystyle{ \sin(a+b)}\)
\(\displaystyle{ \sin(a-b)}\)
\(\displaystyle{ \sin(\frac{a}{2})}\)

działając na odpowiednich liczbach wyznaczyć
\(\displaystyle{ \sin(15)}\)
\(\displaystyle{ \sin(105)}\)
zgadnac jeden obliczyc pozstale
\(\displaystyle{ \sqrt{(1-3i)^{4}}}\)
nie wiem od czego zaczac
szw1710

wyprowadzenie wzoru

Post autor: szw1710 »

Niech \(\displaystyle{ z=\cos a+i\sin a}\) oraz \(\displaystyle{ w=cos b+i\sin b}\). Wyznacz \(\displaystyle{ ab}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\). Obie liczby mają moduł jeden. Narysuj sytuację mnożenia na układzie współrzędnych aby przekonać się, że mnożeniu liczb zespolonych towarzyszy dodawanie argumentów.
ODPOWIEDZ