argument liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
xy-owski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2015, o 14:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

argument liczby zespolonej

Post autor: xy-owski »

zaznacz w ukladzie xy liczby spelniajace warunek
\(\displaystyle{ \pi \le arg(iz)<2 \pi}\)
\(\displaystyle{ \pi \le arg(i) + arg(z)<2 \pi}\)
\(\displaystyle{ \pi \le \frac{\pi}{2}+arg(z)<2 \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} \le arg(z)< \frac{3\pi}{2}}\)
czy moglem tak zrobic,jesli tak to teraz zaznaczyc obszar pomiedzy prostymi tworzacymi katy \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{3\pi}{2}}\) z osia [/latex]Ox[/latex]?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2015, o 15:18 przez xy-owski, łącznie zmieniany 3 razy.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

argument liczby zespolonej

Post autor: macik1423 »

Wygląda ok, tak trzeba zaznaczyć taki kąt, będzie to II i III ćwiartka układu współrzędnych, tylko trzeba uważać na brzegi tego zbioru.
ODPOWIEDZ