Jak przedstawić w postaci trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Jak przedstawić w postaci trygonometrycznej
Witam mam za zadanie przedstawić to w postaci trygonometrycznej.
\(\displaystyle{ \sqrt{2- \sqrt{3} }+i \sqrt{2+ \sqrt{3} }}\)
W jaki sposob to zrobić ?
Czy należy po prostu policzyć najpierw moduł (wychodzi mi 2) jednak potem sprawa się komplikuje i wychodzą dziwne równania typu \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{\sqrt{2- \sqrt{3} }}{2}}\)
Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \sqrt{2- \sqrt{3} }+i \sqrt{2+ \sqrt{3} }}\)
W jaki sposob to zrobić ?
Czy należy po prostu policzyć najpierw moduł (wychodzi mi 2) jednak potem sprawa się komplikuje i wychodzą dziwne równania typu \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{\sqrt{2- \sqrt{3} }}{2}}\)
Proszę o pomoc.
Jak przedstawić w postaci trygonometrycznej
Zaraz na początku. Nie ukrywam, że od razu widziałem co ma wyjść, więc dlatego dałem tę wskazówkę.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Jak przedstawić w postaci trygonometrycznej
Na początku. Uzyskasz liczbę do krórej zastosujesz pierwiastki zespolone.
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Jak przedstawić w postaci trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \left(\sqrt{2- \sqrt{3} }+i \sqrt{2+ \sqrt{3} } \right) ^{2}=}\)
\(\displaystyle{ = 2- \sqrt{3}+(4-2 \sqrt{3})i-2- \sqrt{3}=}\)
\(\displaystyle{ =-2 \sqrt{3}+(4-2 \sqrt{3})i}\)
i teraz z tego moduł itd. ?
\(\displaystyle{ = 2- \sqrt{3}+(4-2 \sqrt{3})i-2- \sqrt{3}=}\)
\(\displaystyle{ =-2 \sqrt{3}+(4-2 \sqrt{3})i}\)
i teraz z tego moduł itd. ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Jak przedstawić w postaci trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \left(\sqrt{2- \sqrt{3} }+i \sqrt{2+ \sqrt{3} } \right) ^{2}=}\)
\(\displaystyle{ 2- \sqrt{3} +2*\left( \sqrt{2- \sqrt{3} }*i \sqrt{2+ \sqrt{3} }\right)+i ^{2}*\left( \sqrt{2+ \sqrt{3}\right)=}\)
\(\displaystyle{ = 2- \sqrt{3}+(4-2 \sqrt{3})i-2- \sqrt{3}=}\)
\(\displaystyle{ =-2 \sqrt{3}+(4-2 \sqrt{3})i}\)
Ale co tu źle robię,bo nie moge znalezc swojego błedu ?
\(\displaystyle{ 2- \sqrt{3} +2*\left( \sqrt{2- \sqrt{3} }*i \sqrt{2+ \sqrt{3} }\right)+i ^{2}*\left( \sqrt{2+ \sqrt{3}\right)=}\)
\(\displaystyle{ = 2- \sqrt{3}+(4-2 \sqrt{3})i-2- \sqrt{3}=}\)
\(\displaystyle{ =-2 \sqrt{3}+(4-2 \sqrt{3})i}\)
Ale co tu źle robię,bo nie moge znalezc swojego błedu ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Jak przedstawić w postaci trygonometrycznej
Pokaż jak liczysz. Powinno być samo \(\displaystyle{ i}\)
Jak przedstawić w postaci trygonometrycznej
Właśnie o to chodzi żeby nie było. Tak ma być jak jest. Pamiętasz o podwojonym iloczynie?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy