Plaszczyzna zespolona

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
tomek1413
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 21 paź 2014, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Plaszczyzna zespolona

Post autor: tomek1413 »

Witam nie potrafie zrobic tego przykładu \(\displaystyle{ \left| \frac{z ^{2}+4}{z-2i} \right| \le 2}\)

I macie moze jakas strone gdzie sa pokazane trudniejsze przyklady?Bo to co widze na internecie jest dosyć latwe.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Plaszczyzna zespolona

Post autor: macik1423 »

\(\displaystyle{ z^2+4=(z-2i)(z+2i)}\)
tomek1413
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 21 paź 2014, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Plaszczyzna zespolona

Post autor: tomek1413 »

O dzieki,ale jestem slepy,a jeszcze jeden \(\displaystyle{ arg\left( i*z^4\right)= \pi}\)
Musze to podnosic do tej potegi?
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Plaszczyzna zespolona

Post autor: macik1423 »

Tu może będzie miał zastosowanie wzór:
\(\displaystyle{ \arg(z_{1}z_{2})=\arg(z_{1})+\arg(z_{2})}\)
i
\(\displaystyle{ \arg(z^{n})=n\arg(z)}\)
tomek1413
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 21 paź 2014, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Plaszczyzna zespolona

Post autor: tomek1413 »

To jak chce to wykorzystac do \(\displaystyle{ arg \frac{ \neg z}{z}}\) to jak jest liczba sprzezona to ona ma arg przeciwnego znaku?

Z w mianowniku ma byc zanegowane nie wiem czy dobrze to zrobilem.-- 23 lis 2015, o 12:28 --Up.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Plaszczyzna zespolona

Post autor: leszczu450 »

Zauważ, że będzie to liczba, której część urojona to zero, a część rzeczywista to dowolna liczba ujemna : )
ODPOWIEDZ