równanie z liczbą zespoloną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ania-bie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 lis 2015, o 14:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

równanie z liczbą zespoloną

Post autor: ania-bie »

Mam takie równanie, które trzeba narysować na płaszczyźnie:

\(\displaystyle{ \overline{z+i}=z+1}\)

Według mnie:

\(\displaystyle{ x-iy-i=x+iy+1}\)
\(\displaystyle{ -2iy-i=1}\)
\(\displaystyle{ i(-2y-1)=1}\)

Wtedy część urojona wychodzi \(\displaystyle{ -2y-1=0}\) czyli \(\displaystyle{ y=1/2}\)
Ale część rzeczywista wychodzi \(\displaystyle{ 0=1}\) czyli coś dziwnego... Nie rozumiem o co w tym chodzi
Ostatnio zmieniony 21 lis 2015, o 15:34 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

równanie z liczbą zespoloną

Post autor: blade »

Z Twojego równania mamy :
\(\displaystyle{ -2iy-i=1\\
y=-\frac{1+i}{2i}}\)

a \(\displaystyle{ x\in \RR}\)
ania-bie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 lis 2015, o 14:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

równanie z liczbą zespoloną

Post autor: ania-bie »

tylko, że ja mam to narysować na płaszczyźnie...
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

równanie z liczbą zespoloną

Post autor: NogaWeza »

blade, a dla jakiego \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\) spełnione jest równanie \(\displaystyle{ x+1 = x}\)?
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

równanie z liczbą zespoloną

Post autor: blade »

ech skasowałem przypadkiem post
Dla żadnego, chciałem zauważyć, że równanie to jest spełnione dla \(\displaystyle{ y=-\frac{1+i}{2i}}\), jeśli \(\displaystyle{ z=x+iy}\), czy się mylę ?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2015, o 16:07 przez blade, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

równanie z liczbą zespoloną

Post autor: NogaWeza »

A nie jest tak, że liczba zespolona to uporządkowana para liczb rzeczywistych, czyli \(\displaystyle{ z = (x,y) = x+yi, \quad x,y \in \mathbb{R}}\) ?
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

równanie z liczbą zespoloną

Post autor: blade »

Hmm, racja, przepraszam za zamieszanie, w takim razie ^^
ODPOWIEDZ