Złożony argument na płaszczyźnie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
xXartik10Xx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 9 maja 2009, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 4 razy

Złożony argument na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: xXartik10Xx »

Zadanie brzmi aby narysować zbiór punktów na płaszczyźnie zespolonej, spełniające podany warunek.
Jeden z warunków jest dla mnie niejasny.
\(\displaystyle{ arg(i z^{2})= \pi}\)
\(\displaystyle{ arg \frac{ \vec{z} }{z} = \pi}\) To jest sprzężone z.
\(\displaystyle{ arg (z-1) < \frac{3 \pi }{2}}\)
Czy jest jakiś sposób na rozwiązywanie takich argumentów? Rozbijanie mnożenia tych argumentów lub jakiś graficzny sposób?
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Złożony argument na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: SidCom »

wyszukiwarka forumowa - znajdziesz setki zadań tego typu. Po wpisaniu "argument liczby zespolonej" wyskoczyło mi ponad 500 wyników...
xXartik10Xx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 9 maja 2009, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 4 razy

Złożony argument na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: xXartik10Xx »

Nigdzie nie ma mojego przypadku
ODPOWIEDZ