W zbiorze liczb zespolonych rozwiazać równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
agata002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 lis 2015, o 15:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: OP

W zbiorze liczb zespolonych rozwiazać równania

Post autor: agata002 »

a) \(\displaystyle{ z\cdot\overline{z} + z = 3 + i}\)
b) \(\displaystyle{ Re(z^{2}-2)=\overline{z}}\)

Nie wiem jak sie za to zabrac
Ostatnio zmieniony 19 lis 2015, o 08:55 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

W zbiorze liczb zespolonych rozwiazać równania

Post autor: Kartezjusz »

Co wiesz:
a) i o\(\displaystyle{ z \cdot \overline{z}}\)
b) o re
agata002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 lis 2015, o 15:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: OP

W zbiorze liczb zespolonych rozwiazać równania

Post autor: agata002 »

a)
Czy mozemy skorzystac z tego ze \(\displaystyle{ i^{2}=-1}\)?-- 19 lis 2015, o 15:56 --\(\displaystyle{ (x+iy) \cdot (x-iy) + x+ iy= 3+i}\)
\(\displaystyle{ x^{2} - (iy)^{2} + x + iy =3 + i}\)
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} + x + iy = 3 + i}\)

I teraz uklad rownan z liczb rzeczywistych i urojonych tak?

\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2} + y^{2} + x= 3 \\ y=1\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ x^{2} + 1^{2} + x = 3}\)
\(\displaystyle{ x^{2} + 1 + x= 3}\)
\(\displaystyle{ x^{2} + x= 2}\)
\(\displaystyle{ \Delta=1-4 \cdot 1 \cdot 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta= \sqrt{1}=1}\)

\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{-1-1}{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{-1+1}{2}=0}\)

Ale dalej nie wiem co zrobic z przypadkiem b..
ODPOWIEDZ