\(\displaystyle{ z \in C:Im( z^{3} )>Re( z^{3} )}\)
Rozwiązuję to tak:
jako \(\displaystyle{ z = a + ib}\)
\(\displaystyle{ (a+ib)^{3}= a^{3} + 3a^{2} ib+3ai^{2}b^{2} + i^{3} b^{3}}\)
\(\displaystyle{ a^{3} + 3a^{2}ib - 3ab^{2} - ib^{3}}\)
\(\displaystyle{ 3a^{2}b - b^{3} > a^{3} - 3ab^{2}}\)
\(\displaystyle{ -a^{3} + 3ab^{2} +3a^{2}b - b^{3}>0}\)
Nie wiem, co zrobić z tym dalej. Jakaś podpowiedź?
Narysować zbiór liczb zespolonych na płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 28 wrz 2013, o 16:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 10 razy
Narysować zbiór liczb zespolonych na płaszczyźnie
Ostatnio zmieniony 14 lis 2015, o 21:17 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 28 wrz 2013, o 16:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 10 razy
Narysować zbiór liczb zespolonych na płaszczyźnie
Hmm.
\(\displaystyle{ z=|z|(cos \alpha +isin \alpha )}\)
\(\displaystyle{ z^{3} = |z|^{3} (cos 3\alpha +isin 3\alpha )}\)
Stąd
\(\displaystyle{ |z|^{3}sin 3\alpha>|z|^{3}cos 3\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin 3\alpha>cos 3\alpha}\)
Nie widzę tego, żeby w tej postaci było prościej.
\(\displaystyle{ z=|z|(cos \alpha +isin \alpha )}\)
\(\displaystyle{ z^{3} = |z|^{3} (cos 3\alpha +isin 3\alpha )}\)
Stąd
\(\displaystyle{ |z|^{3}sin 3\alpha>|z|^{3}cos 3\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin 3\alpha>cos 3\alpha}\)
Nie widzę tego, żeby w tej postaci było prościej.
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Narysować zbiór liczb zespolonych na płaszczyźnie
podstaw \(\displaystyle{ t=3\alpha}\).
\(\displaystyle{ \sin t > \cos t}\) nie jest tak trudno rozwiązać. Można graficznie albo zauważyć że:
\(\displaystyle{ \sin t - \cos t = \sqrt{2}\left(\frac{\sqrt{2}}{2}\sin t - \frac{\sqrt{2}}{2}\cos t\right) = \sqrt{2}\left(\cos\left(-\frac{\pi}{4}\right)\sin t + \sin\left(-\frac{\pi}{4}\right)\cos t\right) = \sqrt{2}\sin\left(t-\frac{\pi}{4}\right)}\)
I to musi być większe od zera.
\(\displaystyle{ \sin t > \cos t}\) nie jest tak trudno rozwiązać. Można graficznie albo zauważyć że:
\(\displaystyle{ \sin t - \cos t = \sqrt{2}\left(\frac{\sqrt{2}}{2}\sin t - \frac{\sqrt{2}}{2}\cos t\right) = \sqrt{2}\left(\cos\left(-\frac{\pi}{4}\right)\sin t + \sin\left(-\frac{\pi}{4}\right)\cos t\right) = \sqrt{2}\sin\left(t-\frac{\pi}{4}\right)}\)
I to musi być większe od zera.