Narysować zbiór na płaszczyźnie C (cd.)

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
MichalProg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 1 raz

Narysować zbiór na płaszczyźnie C (cd.)

Post autor: MichalProg »

\(\displaystyle{ A = \left\{z \in \mathbb{C}; | \frac{z + i - 3}{2 - 2i \sqrt{3} } | \le 1 \right\}}\)

Podstawiając pod \(\displaystyle{ z = x + iy}\) wychodzą jakieś koszmarne obliczenia. Domyślam się, że można to jakoś sprytnie ominąć, tylko jak?
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Narysować zbiór na płaszczyźnie C (cd.)

Post autor: macik1423 »

Rozbić sobie moduł ułamka, na moduł licznika i mianownika, policzyć mianownik, pomnożyć obie strony przez ten mianownik, potem rozpisać sobie \(\displaystyle{ z}\).
MichalProg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 1 raz

Narysować zbiór na płaszczyźnie C (cd.)

Post autor: MichalProg »

Bardzo dziękuję!
ODPOWIEDZ