\(\displaystyle{ A = \left\{z \in \mathbb{C}; |iz + 1 - i| \le 2 \right\}}\)
Wyłączyłem \(\displaystyle{ i}\) przed moduł, ale wyszło mi po prawej stronie \(\displaystyle{ \le -2i}\). Niby wychodzi tak, jak w odpowiedzi, ale nie wiem czemu.
Narysować zbiór na płaszczyźnie C
-
- Użytkownik
- Posty: 411
- Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 1 raz
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Narysować zbiór na płaszczyźnie C
\(\displaystyle{ iz+1-i=ix-y+1-i=(1-y)+i(x-1) \\ \\ \left| iz+1-i \right|<2 \\ \sqrt{(1-y)^2+(x-1)}<2 \\
(x-1)^2+(y-1)^2<4}\)
To koło bez brzegu o środku w punkcie \(\displaystyle{ -1-i}\) i promieniu \(\displaystyle{ 2}\)
(x-1)^2+(y-1)^2<4}\)
To koło bez brzegu o środku w punkcie \(\displaystyle{ -1-i}\) i promieniu \(\displaystyle{ 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 411
- Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 1 raz