Nie wykonując dzielenia znajdź reszte z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Nie wykonując dzielenia znajdź reszte z dzielenia
Witam wszystkich serdecznie czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałem zadanie ?
\(\displaystyle{ z^{103} - iz + 2i}\) dzielony przez \(\displaystyle{ z^2+1}\)
\(\displaystyle{ z^{103} - iz + 2i}\) dzielony przez \(\displaystyle{ z^2+1 + az+b}\)
\(\displaystyle{ (i^2)^{102} + i - i(i^2) + 2i}\) = \(\displaystyle{ Q(i) \cdot (i^2+1) + az +b}\)
\(\displaystyle{ (-1)^{102} +i +i +2i}\) = \(\displaystyle{ ai+b}\)
Czyli
\(\displaystyle{ 4i=ai+b}\)
\(\displaystyle{ ai=4}\) \(\displaystyle{ b=0}\)
\(\displaystyle{ z^{103} - iz + 2i}\) dzielony przez \(\displaystyle{ z^2+1}\)
\(\displaystyle{ z^{103} - iz + 2i}\) dzielony przez \(\displaystyle{ z^2+1 + az+b}\)
\(\displaystyle{ (i^2)^{102} + i - i(i^2) + 2i}\) = \(\displaystyle{ Q(i) \cdot (i^2+1) + az +b}\)
\(\displaystyle{ (-1)^{102} +i +i +2i}\) = \(\displaystyle{ ai+b}\)
Czyli
\(\displaystyle{ 4i=ai+b}\)
\(\displaystyle{ ai=4}\) \(\displaystyle{ b=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Nie wykonując dzielenia znajdź reszte z dzielenia
Co oznacza ten zapis???fulman22 pisze:Witam wszystkich serdecznie czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałem zadanie ?
\(\displaystyle{ z^{103} - iz + 2i}\) dzielony przez \(\displaystyle{ z^2+1}\)
\(\displaystyle{ z^{103} - iz + 2i}\) dzielony przez \(\displaystyle{ z^2+1 + az+b}\)
czym jest \(\displaystyle{ z}\) po prawej stronie?\(\displaystyle{ (i^2)^{102} + i - i(i^2) + 2i}\) = \(\displaystyle{ Q(i) \cdot (i^2+1) + az +b}\)
Co się stało z \(\displaystyle{ (-1)^{102}}\) ?\(\displaystyle{ (-1)^{102} +i +i +2i}\) = \(\displaystyle{ ai+b}\)
Czyli
\(\displaystyle{ 4i=ai+b}\)
\(\displaystyle{ ai=4}\) \(\displaystyle{ b=0}\)
Nie ma żadnej gwarancji, że \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są rzeczywiste w tej reszcie, więc takie rozumowanie nie przejdzie.
Wsk. Wielomian \(\displaystyle{ x^2+1}\) ma jeszcze jeden pierwiastek.
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Nie wykonując dzielenia znajdź reszte z dzielenia
Przepraszam że to trochę źle wygląda ten zapisz oznacza \(\displaystyle{ W(z) = Q(z) \cdot I(z) + R (z)}\)a4karo pisze:Co oznacza ten zapis???fulman22 pisze:Witam wszystkich serdecznie czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałem zadanie ?
\(\displaystyle{ z^{103} - iz + 2i}\) dzielony przez \(\displaystyle{ z^2+1}\)
\(\displaystyle{ z^{103} - iz + 2i}\) dzielony przez \(\displaystyle{ z^2+1 + az+b}\)
Jest szukaną resztą ponieważ wszędzie mam z a nie x dlatego napisałem to w tej postacia4karo pisze:czym jest \(\displaystyle{ z}\) po prawej stronie?\(\displaystyle{ (i^2)^{102} + i - i(i^2) + 2i}\) = \(\displaystyle{ Q(i) \cdot (i^2+1) + az +b}\)
-1 zamieniłem na \(\displaystyle{ i}\) ponieważ ujemna liczba do potęgi parzystej daje liczbę dodatnią a wcześniej miałem potęgę do 103 więc ją rozbiłem.a4karo pisze:Co się stało z \(\displaystyle{ (-1)^{102}}\) ?\(\displaystyle{ (-1)^{102} +i +i +2i}\) = \(\displaystyle{ ai+b}\)
Czyli
\(\displaystyle{ 4i=ai+b}\)
\(\displaystyle{ ai=4}\) \(\displaystyle{ b=0}\)
\(\displaystyle{ (-i^2 + 1)}\) to będzie ten drugi pierwiastek ?a4karo pisze:Nie ma żadnej gwarancji, że \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są rzeczywiste w tej reszcie, więc takie rozumowanie nie przejdzie.
Wsk. Wielomian \(\displaystyle{ x^2+1}\)ma jeszcze jeden pierwiastek.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Nie wykonując dzielenia znajdź reszte z dzielenia
JAk do równania \(\displaystyle{ W(z) = Q(z) \cdot I(z) + R (z)}\) wstawisz \(\displaystyle{ z=i}\) to po prawej stronie żadnego \(\displaystyle{ z}\) nie będzie.
Zastanów się co jakie sa pierwiastki \(\displaystyle{ z^2+1=0}\). Na pewno nie \(\displaystyle{ -i^2+1}\). Uważaj na nawiasy.
Rozbiłeś na SUMĘ?????????a4karo pisze:-1 zamieniłem na i ponieważ ujemna liczba do potęgi parzystej daje liczbę dodatnią a wcześniej miałem potęgę do 103 więc ją rozbiłem.Co się stało z \(\displaystyle{ (-1)^{102}}\) ?
Zastanów się co jakie sa pierwiastki \(\displaystyle{ z^2+1=0}\). Na pewno nie \(\displaystyle{ -i^2+1}\). Uważaj na nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Nie wykonując dzielenia znajdź reszte z dzielenia
okeja4karo pisze:JAk do równania \(\displaystyle{ W(z) = Q(z) \cdot I(z) + R (z)}\) wstawisz \(\displaystyle{ z=i}\) to po prawej stronie żadnego \(\displaystyle{ z}\) nie będzie.
Tak... ale zamienię sumę na iloczyn to wtedy będzie się wszystko zgadzało.a4karo pisze:Rozbiłeś na SUMĘ?????????-1 zamieniłem na i ponieważ ujemna liczba do potęgi parzystej daje liczbę dodatnią a wcześniej miałem potęgę do 103 więc ją rozbiłem.a4karo pisze:Co się stało z \(\displaystyle{ (-1)^{102}}\) ?
Przychodzi mi na myśl tylko \(\displaystyle{ \sqrt{i}}\)a4karo pisze:Zastanów się co jakie sa pierwiastki \(\displaystyle{ z^2+1=0}\). Ma pewno nie \(\displaystyle{ -i^2+1}\). Uważaaj na nawiasy.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Nie wykonując dzielenia znajdź reszte z dzielenia
Wskazówka: \(\displaystyle{ z^{2}+1=z^{2}-(-1)}\). Może wzór na różnicę kwadratów?
Przy czym w sumie nie trzeba nic już liczyć, jeśli się wie, że gdy jakaś liczba zespolona jest pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach rzeczywistych, to jej sprzężenie też.
Przy czym w sumie nie trzeba nic już liczyć, jeśli się wie, że gdy jakaś liczba zespolona jest pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach rzeczywistych, to jej sprzężenie też.
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Nie wykonując dzielenia znajdź reszte z dzielenia
1 pierwiastek to \(\displaystyle{ i^2+1}\) no to sprzężenie tego będzie \(\displaystyle{ i^2-1}\) ?Premislav pisze:Wskazówka: \(\displaystyle{ z^{2}+1=z^{2}-(-1)}\). Może wzór na różnicę kwadratów?
Przy czym w sumie nie trzeba nic już liczyć, jeśli się wie, że gdy jakaś liczba zespolona jest pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach rzeczywistych, to jej sprzężenie też.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Nie wykonując dzielenia znajdź reszte z dzielenia
Próbowałeś wstawić \(\displaystyle{ i^2+1}\) do równania \(\displaystyle{ z^2+1=0}\)? I co Ci wyszło?
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Nie wykonując dzielenia znajdź reszte z dzielenia
Nie rozumiem ciebie w tej chwili ? \(\displaystyle{ z^2+1=0}\) zamieniłem na \(\displaystyle{ i^2 + 1}\)...a4karo pisze:Próbowałeś wstawić \(\displaystyle{ i^2+1}\) do równania \(\displaystyle{ z^2+1=0}\)? I co Ci wyszło?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Nie wykonując dzielenia znajdź reszte z dzielenia
Spójrz na swoje rozumowanie:
\(\displaystyle{ z^2-4=0 \Rightarrow (2)^2-4=0}\) wiec (jak piszesz) pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ (2)^2-4}\) ???
Co zatem jest pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ z^2+1=0}\)
\(\displaystyle{ z^2-4=0 \Rightarrow (2)^2-4=0}\) wiec (jak piszesz) pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ (2)^2-4}\) ???
Co zatem jest pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ z^2+1=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Nie wykonując dzielenia znajdź reszte z dzielenia
Sam już teraz nie wiem.... :/ możesz mi pomóc/podpowiedzieć ?a4karo pisze:Spójrz na swoje rozumowanie:
\(\displaystyle{ z^2-4=0 \Rightarrow (2)^2-4=0}\) wiec (jak piszesz) pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ (2)^2-4}\) ???
Co zatem jest pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ z^2+1=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Nie wykonując dzielenia znajdź reszte z dzielenia
2 lub -2a4karo pisze:Co jest pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ z^2-4=0}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Nie wykonując dzielenia znajdź reszte z dzielenia
Tak. 2 jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ z^2-4=0}\) bo \(\displaystyle{ 2^2-4=0}\)
Skoro \(\displaystyle{ i^2+1=0}\), to co jest pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ z^2+1=0}\)?
Skoro \(\displaystyle{ i^2+1=0}\), to co jest pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ z^2+1=0}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Nie wykonując dzielenia znajdź reszte z dzielenia
no właśnie ta nasza jednostka urojona \(\displaystyle{ i}\)a4karo pisze:Tak. 2 jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ z^2-4=0}\) bo \(\displaystyle{ 2^2-4=0}\)
Skoro \(\displaystyle{ i^2+1=0}\), to co jest pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ z^2+1=0}\)?