Wzory Cardano
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 7 lis 2015, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Wzory Cardano
Dzień dobry,
mam problem z kilkoma zadaniami domowymi, a przygotowuję się do kolokwium z algebry. We wcześniejszym poście pisałam o pierwiastkach zespolonych, teraz trafiłam na kolejny problem - kiedy podstawiam wzory Cardano, wychodzi mi jakiś dziwny wynik i dochodzę do wniosku, że coś jest nie tak.
\(\displaystyle{ z^{3} - 9z + 8 = 0}\)
Mam dowieść, że jedno z rozwiązań jest jedynką i wykorzystać to do znalezienia pozostałych rozwiązań.
No to obliczam deltę, która wychodzi mi równa dwadzieścia pięć, pierwiastek z niej bardzo ładny. Ale pojawia się problem przy obliczaniu \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ v}\), które wychodzą mi jakieś kosmiczne. Jaki jest w ogóle wzór na epsilony oraz na \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ v}\)? Jaki powinien wyjść wynik, bo chciałabym sprawdzić? Jak, przy użyciu tej jedynki, znaleźć pozostałe pierwiastki?
mam problem z kilkoma zadaniami domowymi, a przygotowuję się do kolokwium z algebry. We wcześniejszym poście pisałam o pierwiastkach zespolonych, teraz trafiłam na kolejny problem - kiedy podstawiam wzory Cardano, wychodzi mi jakiś dziwny wynik i dochodzę do wniosku, że coś jest nie tak.
\(\displaystyle{ z^{3} - 9z + 8 = 0}\)
Mam dowieść, że jedno z rozwiązań jest jedynką i wykorzystać to do znalezienia pozostałych rozwiązań.
No to obliczam deltę, która wychodzi mi równa dwadzieścia pięć, pierwiastek z niej bardzo ładny. Ale pojawia się problem przy obliczaniu \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ v}\), które wychodzą mi jakieś kosmiczne. Jaki jest w ogóle wzór na epsilony oraz na \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ v}\)? Jaki powinien wyjść wynik, bo chciałabym sprawdzić? Jak, przy użyciu tej jedynki, znaleźć pozostałe pierwiastki?
Ostatnio zmieniony 8 lis 2015, o 11:47 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 22229
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Wzory Cardano
A nie prościej podzielić ten wielomian przez \(\displaystyle{ x-1}\) ?
Z ciekawości: jak obliczasz delte (obojetnie co ta delta znaczy)?
Z ciekawości: jak obliczasz delte (obojetnie co ta delta znaczy)?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wzory Cardano
Niestety \(\displaystyle{ 8}\) i \(\displaystyle{ -1}\) nie będą rozwiązaniami
\(\displaystyle{ z^3-9z+8=z^3-z^2+z^2-z-8z+8}\) i spróbuj pogrupować wyrazy
\(\displaystyle{ z^3-9z+8=z^3-z^2+z^2-z-8z+8}\) i spróbuj pogrupować wyrazy
-
- Użytkownik
- Posty: 22229
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Wzory Cardano
Dla równania postaci \(\displaystyle{ z^3+3pz+2q=0}\) wyróżnikiem jest \(\displaystyle{ q^2+p^3}\). Zatem dla \(\displaystyle{ z^3+3\cdot(-3)z+2\cdot 4=0}\), wyróżnik to \(\displaystyle{ 4^2+(-3)^3}\).