Witam,
jestem nowicjuszem na tym forum, więc mam nadzieję, że prawidłowo napiszę pierwszego posta.
Mam do rozwiązania następujące zadanie:
Znajdź wszystkie rozwiązania pierwiastka z minus dwudziestu siedmiu.
Jest w nim kilka podpunktów, ale myślę, że wytłumaczenie jednego pomoże mi w zrozumieniu zasady i rozwiązaniu pozostałych przykładów. Byłam na konsultacjach z profesorem, ale wciąż nie wszystko rozumiem. Na razie ogarnęłam tyle, że trzeba narysować płaszczyznę kartezjańską, na niej narysować promień, okrąg, zaznaczyć kąt i dodawać po sto dwadzieścia stopni (w przypadku pierwiastka trzeciego stopnia), by zaznaczyć rozwiązania. Co dalej - nie do końca rozumiem. Szperałam po forum, ale nie znalazłam satysfakcjonujących mnie rozwiązań, więc bardzo proszę o wytłumaczenie mi, co mam zrobić. Wzoru de Moivre'a nie rozumiem.
Znajdź wszystkie pierwiastki liczb zespolonych
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Znajdź wszystkie pierwiastki liczb zespolonych
Masz płaszczyznę, na niej są rozmieszone pierwiastki, między każdymi dwoma jest ten sam kąt, a jest ich tyle, jaki stopnień pierwiatka.
Czyli dla \(\displaystyle{ n=3}\) masz dajmy na to \(\displaystyle{ 120 ^{o}}\), a dla \(\displaystyle{ n=4}\) już \(\displaystyle{ 90 ^{o}}\).
Do wyznaczania n-tego pierwiastka z jakiejś liczby przydaje się wzór de Moivre'a, ale zanim będziesz go stosował w ogólnym przypadku, najpierw spróbuj policzyć pierwiastek (różnych stopni) z jedynki:
... %E2%80%99a
np. dla \(\displaystyle{ \sqrt[3]{1}}\) zachodzi wzór:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{1} = \cos \frac{2k \pi}{3}+ i \sin \frac{2k \pi}{3}}\) dla \(\displaystyle{ k = \left\{ 0 ,1 ,2\right\}}\)
Wystarczy podstawić \(\displaystyle{ k}\) i masz pierwiastki.
Czyli dla \(\displaystyle{ n=3}\) masz dajmy na to \(\displaystyle{ 120 ^{o}}\), a dla \(\displaystyle{ n=4}\) już \(\displaystyle{ 90 ^{o}}\).
Do wyznaczania n-tego pierwiastka z jakiejś liczby przydaje się wzór de Moivre'a, ale zanim będziesz go stosował w ogólnym przypadku, najpierw spróbuj policzyć pierwiastek (różnych stopni) z jedynki:
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wz%C3%B3r
np. dla \(\displaystyle{ \sqrt[3]{1}}\) zachodzi wzór:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{1} = \cos \frac{2k \pi}{3}+ i \sin \frac{2k \pi}{3}}\) dla \(\displaystyle{ k = \left\{ 0 ,1 ,2\right\}}\)
Wystarczy podstawić \(\displaystyle{ k}\) i masz pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 7 lis 2015, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Znajdź wszystkie pierwiastki liczb zespolonych
A dla pierwiastka czwartego stopnia zachodzi wzór z czwórką w mianowniku?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 7 lis 2015, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Znajdź wszystkie pierwiastki liczb zespolonych
Dzięki wielkie, policzę na spokojnie i w razie jakichś pytań napiszę.