Wielomian z pierw. zespolonymi - czy dobrze obliczone?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
annuaki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 20 paź 2015, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Wielomian z pierw. zespolonymi - czy dobrze obliczone?

Post autor: annuaki »

Niech \(\displaystyle{ z _{1}, z _{2}, z _{3}, z _{4}, z _{5}}\) będą wszystkimi pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ g(z) = z ^{5} + 7z + 13}\)
Obliczyć \(\displaystyle{ z _{1} + z _{2} + z _{3} + z _{4} + z _{5}}\)


Z wzoru Viete'a mamy:
\(\displaystyle{ z _{1} + z _{2} + z _{3} + z _{4} + z _{5} = - \frac{a _{n-1} }{a _{n} }}\)
Czyli w tym przypadku:
\(\displaystyle{ z _{1} + z _{2} + z _{3} + z _{4} + z _{5} = - \frac{0 }{1 } = 0}\)

Według mnie tak powinno być, ale "na oko" wychodzi trochę zbyt łatwo, więc chciałbym się upewnić, że to właśnie tak powinno być.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wielomian z pierw. zespolonymi - czy dobrze obliczone?

Post autor: a4karo »

Tyle jest. Czasem życie daje nam bonusy
ODPOWIEDZ