Równanie z liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
patrakus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 7 cze 2015, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 6 razy

Równanie z liczby zespolonej

Post autor: patrakus »

Chcę wiedzieć czy na pewno dobrze rozumuje dany przykład. \(\displaystyle{ z^{4} + 4 = 0}\) Przekształcam ten przykład do takiej postaci \(\displaystyle{ z^{4} = -4}\) następnie \(\displaystyle{ z =\sqrt[4]{-4}}\) Wiem teraz że \(\displaystyle{ z = \sqrt[4]{-4 +i \cdot 0}}\) to wyciągam moduł z prawej strony i obliczam 4 wyniki. Aby sprawdzić czy jest to wszystko dobrze to mnożę po kolei kolejne wyniki i w miejsce \(\displaystyle{ z^{4}}\) podstawiam wymnożoną wartość i sprawdzam czy spełnia równanie.

Poszedłem tutaj dobrą drogą czy gdzieś zbłądziłem?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Równanie z liczby zespolonej

Post autor: Kartezjusz »

Tak. Uważaj przy tych wynikach
ODPOWIEDZ