płaszczyzna zespolona

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
madlene
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 17 paź 2015, o 11:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

płaszczyzna zespolona

Post autor: madlene »

Jak przedstawić na płaszczyźnie zespolonej zbiór:
\(\displaystyle{ A={z \in C: 2Re(z) \le Im(z) \le \frac{1}{2}Re(z)}\)?
Wychodzi z tego: \(\displaystyle{ 2x \le y \le \frac{1}{2}x}\) I nie wiem jak to narysować.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

płaszczyzna zespolona

Post autor: macik1423 »

Zaznaczyć \(\displaystyle{ 2x \le y}\) potem \(\displaystyle{ y \le \frac{1}{2}x}\) i część wspólną tych dwóch zbiorów.
madlene
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 17 paź 2015, o 11:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

płaszczyzna zespolona

Post autor: madlene »

Właśnie o to mi chodzi, nie wiem jak to zaznaczyć.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

płaszczyzna zespolona

Post autor: macik1423 »

Narysuj sobie \(\displaystyle{ y=2x}\) a potem musisz zakreskować "lewą" albo "prawą" półpłaszczyznę (najlepiej podstaw sobie jakiś punkt z "lewej" potem z "prawej" półpłaszczyzny i sprawdź, który z nich spełnia nierówność).
madlene
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 17 paź 2015, o 11:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

płaszczyzna zespolona

Post autor: madlene »

Dziękuję!
ODPOWIEDZ