Przedstaw na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
proudPolak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 7 lip 2015, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze

Przedstaw na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Post autor: proudPolak »

Witam, mam do przedstawienia następujący zbiór: \(\displaystyle{ |z-1| + |z+1| = 3}\)

Myślałem, że będzie to okrąg, ale doszedłem do takiego stanu:
\(\displaystyle{ 2x^{4}+2y^{4}-2x^2+6y^{2}+4x^{2}y^2-5=0}\)

Ktoś ma jakieś pomysły co dalej?
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Przedstaw na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Post autor: NogaWeza »

Geometrycznie próbuj. Suma odległości od \(\displaystyle{ (1,0)}\) i \(\displaystyle{ (-1,0)}\) ma być równa \(\displaystyle{ 3}\). Jakbyś w zadaniu miał \(\displaystyle{ |z-1| + |z+1| = 2}\) to odpowiedzią byłby odcinek łączący te dwa punkty, prawda? Teraz co się stanie, jak będziesz stopniowo zwiększał sumę odległości od tych punktów?
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Przedstaw na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Post autor: matmatmm »

To będzie
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ