Znalezienie pierwiastków liczby rzeczywistej
Znalezienie pierwiastków liczby rzeczywistej
Mam problem ze znalezieniem pierwiastków dla równania:
\(\displaystyle{ z= \sqrt[6]{\frac{1-i}{ \sqrt{3}+i }}}\)
\(\displaystyle{ z^{6} = \frac{1-i}{\sqrt{3}+i}}\)
\(\displaystyle{ z^{6} = R^{6}\left( \cos 6\alpha + i\sin 6\alpha \right)}\)
Policzyłem, że moduł \(\displaystyle{ z^{6}}\) będzie wynosić \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) i zapisałem \(\displaystyle{ z^{6}}\) jako \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}\left( \cos 6\alpha + i\sin 6\alpha \right)}\).
Z równości \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}\left( \cos 6\alpha + i\sin 6\alpha \right) = \frac{1-i}{\sqrt{3}+i}}\) otrzymałem, że \(\displaystyle{ \cos 6\alpha = \frac{ \sqrt{3}-1 }{2 \sqrt{2} }}\), \(\displaystyle{ \sin 6\alpha = \frac{-1- \sqrt{3} }{2 \sqrt{2} }}\)
Co dalej zrobić? Czy w ogóle szedłem właściwym torem?
\(\displaystyle{ z= \sqrt[6]{\frac{1-i}{ \sqrt{3}+i }}}\)
\(\displaystyle{ z^{6} = \frac{1-i}{\sqrt{3}+i}}\)
\(\displaystyle{ z^{6} = R^{6}\left( \cos 6\alpha + i\sin 6\alpha \right)}\)
Policzyłem, że moduł \(\displaystyle{ z^{6}}\) będzie wynosić \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) i zapisałem \(\displaystyle{ z^{6}}\) jako \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}\left( \cos 6\alpha + i\sin 6\alpha \right)}\).
Z równości \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}\left( \cos 6\alpha + i\sin 6\alpha \right) = \frac{1-i}{\sqrt{3}+i}}\) otrzymałem, że \(\displaystyle{ \cos 6\alpha = \frac{ \sqrt{3}-1 }{2 \sqrt{2} }}\), \(\displaystyle{ \sin 6\alpha = \frac{-1- \sqrt{3} }{2 \sqrt{2} }}\)
Co dalej zrobić? Czy w ogóle szedłem właściwym torem?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Znalezienie pierwiastków liczby rzeczywistej
Wydaje mi się, że to zrobiłem, wyciągnąłem moduł z \(\displaystyle{ z^{6}}\), więc chyba \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2} = R^{6}}\)
Chyba, że coś źle zrozumiałem.
Chyba, że coś źle zrozumiałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Znalezienie pierwiastków liczby rzeczywistej
Przedstaw liczbę pod pierwiastkiem w postaci trygonometrycznej. W tym celu zrób to osobno z licznikiem i mianownikiem, a potem odejmij kąty i podziel moduły
-
- Użytkownik
- Posty: 426
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 90 razy
Znalezienie pierwiastków liczby rzeczywistej
Liczbę \(\displaystyle{ z}\) przekształciłem do postaci wykładniczej i ze wzoru wyliczyłem pierwiastki:
\(\displaystyle{ z= \sqrt[6]{\frac{1-i}{ \sqrt{3}+i }}= \sqrt[6]{\frac{(1-i)(\sqrt{3}-i)}{ (\sqrt{3}+i)(\sqrt{3}-i) }}= \sqrt[6]{( \frac{\sqrt{3}+1}{4})-( \frac{\sqrt{3}+1}{4} )i }=\sqrt[6]{(2+ \frac{\sqrt{3}}{2})e^{ \frac{7}{4}\pi i } }=\sqrt[6]{2+ \frac{\sqrt{3}}{2} } e^{i \frac { \frac{7}{4}\pi +2k\pi}{6} }}\)
\(\displaystyle{ \hbox{dla\ }k=0,1,2,3,4,5}\)
Poprawiłem (w to powyższe równanie wkradł się błąd rachunkowy i jest niepoprawne) i wyszło coś takiego (mam nadzieję że teraz poprawnie):?
Liczbę \(\displaystyle{ z}\) przekształciłem do postaci wykładniczej i ze wzoru wyliczyłem pierwiastki:
\(\displaystyle{ z= \sqrt[6]{\frac{1-i}{ \sqrt{3}+i }}= \sqrt[6]{\frac{(1-i)(\sqrt{3}-i)}{ (\sqrt{3}+i)(\sqrt{3}-i) }}= \sqrt[6]{( \frac{\sqrt{3}+1}{4})-( \frac{\sqrt{3}+1}{4} )i }=\sqrt[6]{ \frac{\sqrt{2}}{2}e^{ \arcsin( \frac{\sqrt{6}+\sqrt{2}}{2} ) i } }=\sqrt[6]{ \frac{\sqrt{2}}{2}}e^{ \frac{\arcsin( \frac{\sqrt{6}+\sqrt{2}}{2}) +2k\pi}{6} i }}\)
\(\displaystyle{ \hbox{dla\ }k=0,1,2,3,4,5}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt[6]{\frac{1-i}{ \sqrt{3}+i }}= \sqrt[6]{\frac{(1-i)(\sqrt{3}-i)}{ (\sqrt{3}+i)(\sqrt{3}-i) }}= \sqrt[6]{( \frac{\sqrt{3}+1}{4})-( \frac{\sqrt{3}+1}{4} )i }=\sqrt[6]{(2+ \frac{\sqrt{3}}{2})e^{ \frac{7}{4}\pi i } }=\sqrt[6]{2+ \frac{\sqrt{3}}{2} } e^{i \frac { \frac{7}{4}\pi +2k\pi}{6} }}\)
\(\displaystyle{ \hbox{dla\ }k=0,1,2,3,4,5}\)
Poprawiłem (w to powyższe równanie wkradł się błąd rachunkowy i jest niepoprawne) i wyszło coś takiego (mam nadzieję że teraz poprawnie):?
Liczbę \(\displaystyle{ z}\) przekształciłem do postaci wykładniczej i ze wzoru wyliczyłem pierwiastki:
\(\displaystyle{ z= \sqrt[6]{\frac{1-i}{ \sqrt{3}+i }}= \sqrt[6]{\frac{(1-i)(\sqrt{3}-i)}{ (\sqrt{3}+i)(\sqrt{3}-i) }}= \sqrt[6]{( \frac{\sqrt{3}+1}{4})-( \frac{\sqrt{3}+1}{4} )i }=\sqrt[6]{ \frac{\sqrt{2}}{2}e^{ \arcsin( \frac{\sqrt{6}+\sqrt{2}}{2} ) i } }=\sqrt[6]{ \frac{\sqrt{2}}{2}}e^{ \frac{\arcsin( \frac{\sqrt{6}+\sqrt{2}}{2}) +2k\pi}{6} i }}\)
\(\displaystyle{ \hbox{dla\ }k=0,1,2,3,4,5}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2015, o 09:04 przez Straznik Teksasu, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Znalezienie pierwiastków liczby rzeczywistej
więc dalej już źleStraznik Teksasu pisze:Liczbę \(\displaystyle{ z}\) przekształciłem do postaci wykładniczej i ze wzoru wyliczyłem pierwiastki:
\(\displaystyle{ z= \sqrt[6]{\frac{1-i}{ \sqrt{3}+i }}= \sqrt[6]{\frac{(1-i)(\sqrt{3}-i)}{ (\sqrt{3}+i)(\sqrt{3}-i) }}= \sqrt[6]{( \frac{\sqrt{3}\red-\black1}{4})-( \frac{\sqrt{3}+1}{4} )i }=}\)
@Zxzxxcxc zechcesz skorzystać z mojej wskazówki?
Znalezienie pierwiastków liczby rzeczywistej
Dziękuję, myślałem, czy by czasem nie sprowadzić do postaci trygonometrycznej, ale najpierw próbowałem podzielić licznik przez mianownik i dopiero potem przekształcać całość - nie uzyskałem żadnych dobrze znanych kątów.
A więc to będzie
\(\displaystyle{ 1-i = \sqrt{2}\left( \cos 315 + i\sin 315\right)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}+i=2\left( \cos30 + i \sin30\right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-i}{\sqrt{3}+i} = \frac{\sqrt{2}\left( \cos 315 + i\sin 315\right)}{2\left( \cos30 + i \sin30\right)} = \frac{ \sqrt{2} }{2} \left( \cos 285 + i\sin 285\right)}\)
Dalej
\(\displaystyle{ R^{6} \left( \cos 6\alpha + i\sin 6\alpha \right) = \frac{ \sqrt{2} }{2} \left( \cos 285 + i\sin 285\right)}\)
I stąd liczymy kąty. Jeszcze raz dzięki.
A więc to będzie
\(\displaystyle{ 1-i = \sqrt{2}\left( \cos 315 + i\sin 315\right)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}+i=2\left( \cos30 + i \sin30\right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-i}{\sqrt{3}+i} = \frac{\sqrt{2}\left( \cos 315 + i\sin 315\right)}{2\left( \cos30 + i \sin30\right)} = \frac{ \sqrt{2} }{2} \left( \cos 285 + i\sin 285\right)}\)
Dalej
\(\displaystyle{ R^{6} \left( \cos 6\alpha + i\sin 6\alpha \right) = \frac{ \sqrt{2} }{2} \left( \cos 285 + i\sin 285\right)}\)
I stąd liczymy kąty. Jeszcze raz dzięki.
Ostatnio zmieniony 1 lis 2015, o 21:37 przez Zxzxxcxc, łącznie zmieniany 1 raz.