Rozłóż na rzywiste ułamki proste

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
fulman22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Rozłóż na rzywiste ułamki proste

Post autor: fulman22 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{x(x-2)^2}}\) nie wiem jak sobie z takim czymś poradzić :/
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Rozłóż na rzywiste ułamki proste

Post autor: a4karo »

Proponuję zajrzec do materiałów z wykładu, podręcznika lub czegoś podobnego
fulman22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Rozłóż na rzywiste ułamki proste

Post autor: fulman22 »

a4karo pisze:Proponuję zajrzec do materiałów z wykładu, podręcznika lub czegoś podobnego
Wiem jak się rozkłada tylko nie wiem jak z takim czymś sobie poradzić. Pierw mam podnieś \(\displaystyle{ (x-2)^2}\) i potem pomnożyć to razy x ?
miodzio1988

Rozłóż na rzywiste ułamki proste

Post autor: miodzio1988 »

Poczytaj lepiej o metodzie rozkładu na ułamki proste, bo widać, że zupełnie nie wiesz o co chodzi w tej metodzie
fulman22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Rozłóż na rzywiste ułamki proste

Post autor: fulman22 »

miodzio1988 pisze:Poczytaj lepiej o metodzie rozkładu na ułamki proste, bo widać, że zupełnie nie wiesz o co chodzi w tej metodzie
Czyli \(\displaystyle{ x(x-2)(x+2)}\) Dobrze i mogę robić dalej ?
miodzio1988

Rozłóż na rzywiste ułamki proste

Post autor: miodzio1988 »

Oczywiście, że nie. Rozbiłeś niepoprawnie to raz/ Dwa, nie trzeba rozbijać
fulman22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Rozłóż na rzywiste ułamki proste

Post autor: fulman22 »

Otrzymałem coś takiego: \(\displaystyle{ 1 = A(x-2)^2 + Bx(x-2) +Cx}\) Aby ułożyć układ równań powinienem spotęgować pierw nawias \(\displaystyle{ (x-2)^2}\) ??
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Rozłóż na rzywiste ułamki proste

Post autor: a4karo »

Najpierw napisz w jakiej postaci szukasz rozkładu
fulman22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Rozłóż na rzywiste ułamki proste

Post autor: fulman22 »

a4karo pisze:Najpierw napisz w jakiej postaci szukasz rozkładu
O jaką postać dokładnie chodzi ? Wyrażenia A, B ,C sprowadziłem do wspólnego mianownika wymnożyłem i liczę tak jak dałem wyżej
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Rozłóż na rzywiste ułamki proste

Post autor: a4karo »

To spytam tak: co znaczą \(\displaystyle{ A, B, C}\) i po co chcesz je wyliczyć?
fulman22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Rozłóż na rzywiste ułamki proste

Post autor: fulman22 »

a4karo pisze:To spytam tak: co znaczą \(\displaystyle{ A, B, C}\) i po co chcesz je wyliczyć?
Okej to tak \(\displaystyle{ \frac{A}{x} + \frac{B}{x-2} + \frac{C}{(x-2)^2}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Rozłóż na rzywiste ułamki proste

Post autor: a4karo »

Dobrze. teraz rozwin \(\displaystyle{ 1 = A(x-2)^2 + Bx(x-2) +Cx}\) i porównaj współczynniki przy tych samych potęgach.
fulman22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Rozłóż na rzywiste ułamki proste

Post autor: fulman22 »

a4karo pisze:Dobrze. teraz rozwin \(\displaystyle{ 1 = A(x-2)^2 + Bx(x-2) +Cx}\) i porównaj współczynniki przy tych samych potęgach.
Mam układ równań \(\displaystyle{ A + B = 0}\) 2 równanie \(\displaystyle{ 4A-2B + C = 0}\) i 3 rówanie \(\displaystyle{ 4A = 1}\) Wyznaczam z pierwszego równania że \(\displaystyle{ B=-A}\) Podstawiam do drugiego równania i otrzymuje: \(\displaystyle{ 1 + 2 + C = 0}\) Czyli \(\displaystyle{ C=-3}\) ? dobrze ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22228
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Rozłóż na rzywiste ułamki proste

Post autor: a4karo »

Nie pytaj. Rozwiąż, podstaw i wyjdzie, czy dobrze.

Przyjrzyj się tym równaniom. Czy nie prościej zacząć od innej zmiennej?
fulman22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Rozłóż na rzywiste ułamki proste

Post autor: fulman22 »

a4karo pisze:Nie pytaj. Rozwiąż, podstaw i wyjdzie, czy dobrze.

Przyjrzyj się tym równaniom. Czy nie prościej zacząć od innej zmiennej?

Jeśli mam \(\displaystyle{ 4A = 1}\) to mogę to podzielić na 4 i wtedy \(\displaystyle{ A = \frac{1}{4}}\) ?
ODPOWIEDZ