1.
\(\displaystyle{ \frac{2^{24} \cdot i^{758} \cdot a}{b}}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt[4]{-2+ \sqrt{3}i }}\) dla k = 2 (Nie liczymy dla 0,1,3)
\(\displaystyle{ b= (1-i)^{76}}\)
2.
\(\displaystyle{ Re[ \frac{(1+i) \cdot i^{256}-12i(3-2i) }{ (4+i)^{2} }]}\)
//edit sorka b było podate tylko przypadkowo przy edicie usunąłem :F
Liczby zespolone - Oblicz
Liczby zespolone - Oblicz
Ostatnio zmieniony 31 paź 2015, o 12:46 przez Kiwize, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Liczby zespolone - Oblicz
Pierwsze pomijam, bo nie raczyłeś napisać, czym jest \(\displaystyle{ b}\).
Drugie: skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ i^{4k}=1}\) da \(\displaystyle{ k}\) naturalnych. Dalej pomnóż przez sprzężenie.
Drugie: skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ i^{4k}=1}\) da \(\displaystyle{ k}\) naturalnych. Dalej pomnóż przez sprzężenie.
Liczby zespolone - Oblicz
to dla k = 2 umiem policzyć tylko nie wiem dalej ;f
\(\displaystyle{ a = -\frac{ \sqrt{3} }{2} - \frac{1}{2} i}\) , jeżeli dobrze to obliczyłem
a co do drugiego zadania \(\displaystyle{ i^{256}}\) zamieniam sobie na 1?
\(\displaystyle{ a = -\frac{ \sqrt{3} }{2} - \frac{1}{2} i}\) , jeżeli dobrze to obliczyłem
a co do drugiego zadania \(\displaystyle{ i^{256}}\) zamieniam sobie na 1?
Liczby zespolone - Oblicz
Co do pierwszego to błąd leży w znakach +/- ? Czy cały ten wynik jest zły?miodzio1988 pisze:Ten pierwiastek źle.
W drugim wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{95 -725i}{289}}\) i mam to wyrazić w Re.