Obliczenie pierwiastka z ułamka.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
nuxie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 7 lip 2015, o 16:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Obliczenie pierwiastka z ułamka.

Post autor: nuxie »

Hej, jutro mam kolkwium z liczb zespolonych i mam problem z obliczeniem takiego pierwiastka:
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{\frac{ \sqrt{3}-i }{-1-i} }}\)
Doszłam do tego, że moduł z liczby zespolonej pod pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i... stanęłam. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Obliczenie pierwiastka z ułamka.

Post autor: JakimPL »

Pod pierwiastkiem jest iloczyn dwóch liczb:

\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}-i }{-1-i} =\frac{1+i \sqrt{3}}{2}\cdot\frac{1-i}{2}}\)

Potraktuj te liczby "z osobna" i wymnóż wynik.
ODPOWIEDZ