Liczby zespolone - równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
95r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 paź 2015, o 10:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Liczby zespolone - równanie

Post autor: 95r »

Dzień dobry,
znajomy poprosił mnie o rozwiązanie równań:
1.
\(\displaystyle{ (z^3+8)(z^2+4z+13)=0}\)
2.
\(\displaystyle{ (z^3+i)(z^2+iz-2-6i)=0}\)
Wiem, że chodzi o liczby zespolone, ale, przyznam szczerze, ostatni raz miałem z nimi kontakt na studiach (dawno temu), a że nie zajmuję się tym zagadnieniem na codzień, niewiele pamiętam. Przykład wydaje się banalny, ale nie jestem w stanie dojść dalej niż:
\(\displaystyle{ z^5+4z^4+13z^3+8z^2+32z+104=0}\)
w pierwszym przykładzie. Czy mógłbym z tym postąpić tak jak z wielomianami (czyli założyć, że zamiast "z" mam "x" i rozwiązywać jak wielomian)?
W przykładzie 2. również mogę pomnożyć nawiasy, ale tutaj dochodzi jednostka urojona.
Bardzo proszę o pomoc!
miodzio1988

Liczby zespolone - równanie

Post autor: miodzio1988 »

Nie ma co wymnażać.

Najpierw zajmij się drugim nawiasem. Delta i wzór na pierwiastki się kłaniają
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Liczby zespolone - równanie

Post autor: musialmi »

Ogólnie postępuj z tym jak z wielomianem; zasada \(\displaystyle{ xy=0 \iff (x=0 \vee y=0)}\) działa też w zespolonych i chyba nie ma w tym nic dziwnego
\(\displaystyle{ i}\) to liczba. Najważniejsze, o czym musisz pamiętać, to że pierwiastek zespolony to nie liczba, tylko zbiór.
95r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 paź 2015, o 10:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Liczby zespolone - równanie

Post autor: 95r »

dziękuję!
w przykładzie 1. w drugim nawiasie wyszła delta ujemna
na podstawie policzyłem pierwiastki równania:
\(\displaystyle{ \delta = \sqrt{-36} = \sqrt{36}i = 6i}\)
\(\displaystyle{ z_1= \frac{-4-6i}{2}= -2-3i}\)
\(\displaystyle{ z_2= \frac{-4+6i}{2}= -2+3i}\)
czy to już koniec? czy jeszcze mam coś liczyć w pierwszym nawiasie? (bo wydaje mi się, że w takim razie trzecim rozwiązaniem będzie -2, ponieważ -2^3 daje -8 - nie wiem, czy dobrze rozumiem)
Ostatnio zmieniony 29 paź 2015, o 10:55 przez 95r, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Liczby zespolone - równanie

Post autor: miodzio1988 »

No pierwiastki pierwszego nwiasu musisz teraz policzyć. Wzór pierwiastkowy de moivr'e się teraz kłania
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Liczby zespolone - równanie

Post autor: a4karo »

I pamiętaj: kazdy wielomian stopnia \(\displaystyle{ k}\) w liczbach zespolonych ma dokładnie \(\displaystyle{ k}\) pierwiastków (licząc z krotnościami)
ODPOWIEDZ