Punkt przecięcia środkowych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Bitinful
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 22 lis 2009, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 4 razy

Punkt przecięcia środkowych

Post autor: Bitinful »

Punkty \(\displaystyle{ z_1, z_2, z_3}\) płaszczyzny zespolonej są wierzchołkami trójkąta. Wyznaczyć położenie punktu przecięcia środkowych tego trójkąta.

Wskazówka: Punkt ten dzieli środkową w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka.

Proszę o pomoc. Nie wiem jak wykorzystać wskazówkę.
kicaj

Punkt przecięcia środkowych

Post autor: kicaj »

\(\displaystyle{ \frac{z_1 +z_2 +z_3}{3} .}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22173
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3748 razy

Punkt przecięcia środkowych

Post autor: a4karo »

kicaj pisze:\(\displaystyle{ \frac{z_1 +z_2 +z_3}{3} .}\)
podałeś odpowiedź, ale pewnie nie pomogłeś.

Wsk: jaki punkt jest środkiem odcinka łączącego \(\displaystyle{ z_1}\)i \(\displaystyle{ z_2}\)?. Punkt przecięcia śrdokowych dzieli odcinek łączący ten punkt z punktem \(\displaystyle{ z_3}\) w podanym stosunku
Bitinful
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 22 lis 2009, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 4 razy

Punkt przecięcia środkowych

Post autor: Bitinful »

Punkt \(\displaystyle{ \frac{z_1+z_2}{2}}\)? Tak też myślałem, że trzeba zrobić ale nie wiem jak praktycznie zastosować ten stosunek
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22173
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3748 razy

Punkt przecięcia środkowych

Post autor: a4karo »

No a teraz \(\displaystyle{ z-z_3=2(???)}\)
ODPOWIEDZ