pierwiastek n-tego stopnia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
madlene
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 17 paź 2015, o 11:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

pierwiastek n-tego stopnia

Post autor: madlene »

Proszę o pomoc z dowodem:
Niech \(\displaystyle{ z \in C-\left\{ 0\right\}}\) i niech \(\displaystyle{ \alpha}\) będzie argumentem z (niekoniecznie głównym). Dla dowolnego \(\displaystyle{ k \in \left\{ 0,1,...,n-1\right\}}\) niech
\(\displaystyle{ \varepsilon _{k}= \sqrt[n]{|z|}(cos( \frac{ \alpha +2k \pi }{n}) + isin( \frac{ \alpha +2k \pi }{n}))}\)
Pokazać, że liczby \(\displaystyle{ \varepsilon _{0},...,\varepsilon _{n-1}}\) są wszystkimi pierwiastkami n-tego stopnia z liczby z.
AdamL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 21 sty 2012, o 01:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin/Warszawa
Pomógł: 44 razy

pierwiastek n-tego stopnia

Post autor: AdamL »

Co to znaczy, że liczba jest pierwiastkiem równania? -> że je spełnia, czy są to wszystkie pierwiastki - zasadnicze twierdzenie algebry, a rachunki jak wykonac - wzor de Moivre'a albo Eulera (w każdym razie musisz opanować postac trygonometryczna liczby zespolonej)
ODPOWIEDZ