Znaleźć rozwiązanie gdy x jest podniesiony do kwadratu.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
baklazan9494
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 2 razy

Znaleźć rozwiązanie gdy x jest podniesiony do kwadratu.

Post autor: baklazan9494 »

Cześć Wam:) co zrobić w takiej sytuacji?

\(\displaystyle{ x ^{2} = -4}\)

Rozwiązaniem tego będą 2 pierwiastki ale jakie?
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Znaleźć rozwiązanie gdy x jest podniesiony do kwadratu.

Post autor: musialmi »

Co wiesz o \(\displaystyle{ i}\)?
miodzio1988

Znaleźć rozwiązanie gdy x jest podniesiony do kwadratu.

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ 2i}\)

i

\(\displaystyle{ -2i}\)
AdamL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 21 sty 2012, o 01:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin/Warszawa
Pomógł: 44 razy

Znaleźć rozwiązanie gdy x jest podniesiony do kwadratu.

Post autor: AdamL »

\(\displaystyle{ \sqrt{-4} = \sqrt{-1} \sqrt{4} = +/- i \cdot 2 = ...}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Znaleźć rozwiązanie gdy x jest podniesiony do kwadratu.

Post autor: a4karo »

Najpierw trzeba zadać pytanie, czy autorowi posta chodzi o rozwiązanie w zbiorze liczb rzeczywistych. Bo jeżeli tak, to ono nie istnieje.
miodzio1988

Znaleźć rozwiązanie gdy x jest podniesiony do kwadratu.

Post autor: miodzio1988 »

a4karo pisze:Najpierw trzeba zadać pytanie, czy autorowi posta chodzi o rozwiązanie w zbiorze liczb rzeczywistych. Bo jeżeli tak, to ono nie istnieje.
Patrz dział w jakim jest pytanie
ODPOWIEDZ