czesc
robie zadanie z liczb zespolonych, dokladniej równanie kwadratowe mi wyszło w pewnym etapie zadania i mam delte=9
wiem, ze w liczbach zespolonych jak mam pierw. ntego stopnia to mam n pierwiastkow - więc nie moge napisać po prostu 3
Jak to szybko wyliczyć? jest jakiś sposób? czy postac trygonometryczna i cała zabawa z tym zwiazana?
równanie kwadratowe, delta=9 obliczenie pierwiastków
równanie kwadratowe, delta=9 obliczenie pierwiastków
No to wtedy masz sytuacje z liceum. Wzorki do ręki i liczysz. Bez bawienia się w liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 kwie 2014, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
równanie kwadratowe, delta=9 obliczenie pierwiastków
czyli, że ten pierwiastek z 9 to po prostu 3 i rozwiazuje dwa pierwiastki (które już będą liczbami zespolonymi)?
ciężko mi zatrybić kiedy, licząc na rownania na liczbach zespolonych, liczba jest ze zb. liczb rzeczywistych, a kiedy ze zb. zespolonych
ciężko mi zatrybić kiedy, licząc na rownania na liczbach zespolonych, liczba jest ze zb. liczb rzeczywistych, a kiedy ze zb. zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
równanie kwadratowe, delta=9 obliczenie pierwiastków
Nie masz co kombinować: rozwiązania równania \(\displaystyle{ u^2=\Delta}\) są zawsze dwa, niezależnie od tego, czy \(\displaystyle{ \Delta}\) jest rzeczywiste czy zespolone. W przypadku gdy \(\displaystyle{ \Delta\geq 0}\) sa one postaci \(\displaystyle{ \pm\sqrt{\Delta}}\), bo umowiliśmy się, że \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}}\) oznacza DODATNIĄ liczbę, która podniesiona do kwadratu da \(\displaystyle{ \Delta}\)
W przypadku liczb zespolonych pojęcie funkcji \(\displaystyle{ \sqrt}\) wymaga precyzyjnej definicji ale obojetnie jaką by nie przyjąć rozwiązaniem \(\displaystyle{ u^2=\Delta}\) sa zawsze dwie liczby zespolone, które różnią sie znakiem.
W przypadku liczb zespolonych pojęcie funkcji \(\displaystyle{ \sqrt}\) wymaga precyzyjnej definicji ale obojetnie jaką by nie przyjąć rozwiązaniem \(\displaystyle{ u^2=\Delta}\) sa zawsze dwie liczby zespolone, które różnią sie znakiem.