Rozłóż na rzeczywiste ułamki proste

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
fulman22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Rozłóż na rzeczywiste ułamki proste

Post autor: fulman22 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{ {x}^3 - x }}\)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2015, o 15:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
miodzio1988

Rozłóż na rzeczywiste ułamki proste

Post autor: miodzio1988 »

rozłóz najpierw ten mianownik
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Rozłóż na rzeczywiste ułamki proste

Post autor: Poszukujaca »

\(\displaystyle{ x^{3}-x=x(x^{2}-1)=x(x+1)(x-1)}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Rozłóż na rzeczywiste ułamki proste

Post autor: a4karo »

A teraz rozłóż: już wiesz jakich ułąmków prostych trzeba użyć-- 25 paź 2015, o 13:51 --
Poszukujaca pisze:\(\displaystyle{ x^{3}-x=x(x^{2}-1)=x(x+1)(x-1)}\)
To nie jest nadzwyczajna sztuka, którą sie trzeba chwalić. Powinnaś dać szansę autorowi zadania
fulman22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Rozłóż na rzeczywiste ułamki proste

Post autor: fulman22 »

Wyszło mi coś takiego :

\(\displaystyle{ 1 = {x}^2 (A+B+C) + x(B-C) - A}\) czyli

\(\displaystyle{ \begin{cases} A+B+C=0 \\ B-C=0\\ A=1 \end{cases}}\)

I nie wiem co mam dalej zrobić....
Ostatnio zmieniony 25 paź 2015, o 15:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Rozłóż na rzeczywiste ułamki proste

Post autor: a4karo »

No zaraz, to prosciutki ukłąd równan liniowych. \(\displaystyle{ A}\) juz masz. Wyznacz B z drugiego i staw do pierwszego
fulman22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Rozłóż na rzeczywiste ułamki proste

Post autor: fulman22 »

a4karo pisze:No zaraz, to prosciutki ukłąd równan liniowych. \(\displaystyle{ A}\) juz masz. Wyznacz \(\displaystyle{ B}\) z drugiego i staw do pierwszego
Więc mój wynik wyszedł mi tak
\(\displaystyle{ A= 1\\
B= -\frac12\\
C= -\frac12}\)


Dobrze ?
Ostatnio zmieniony 25 paź 2015, o 19:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Rozłóż na rzeczywiste ułamki proste

Post autor: a4karo »

Nie wiem: wstaw, sprowadx do wspolnego mianownika i zobacz, czy wyszlo to, co było na wejsciu
ODPOWIEDZ