Dwa zbiory liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
takanator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 31 lip 2014, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Matykaland
Podziękował: 58 razy

Dwa zbiory liczb zespolonych

Post autor: takanator »

1)\(\displaystyle{ \left| z-1\right| +\left| z+1\right| = 3}\)
2)\(\displaystyle{ \sin\left( \pi \left| z+2i \right| \right) > 0}\)

ad 2) w trzecim wymyśliłem że: \(\displaystyle{ \sin\left( \pi \left| z+2i \right| \right) > 0 \Leftrightarrow \pi + 2k \pi > \pi \left| z+2i\right| > 2k \pi ,(k \in N)}\) gdy podzielimy stronami przez \(\displaystyle{ \pi}\) otrzymamy \(\displaystyle{ 1 + 2k > \left| z+2i\right| > 2k \Rightarrow 1 + 2k > \left| z- (-2i)\right| > 2k}\) i teraz będą to dwa koła współśrodkowe o różnych promieniach ale nie wiem co zrobić z tym \(\displaystyle{ k}\).

A co do pierwszego to niestety nie mam pomysłu.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Dwa zbiory liczb zespolonych

Post autor: a4karo »

1. poczytaj sobie o elipsie
2. tylko dwa koła??? Ustal sobie np \(\displaystyle{ k=0}\) i narysuj co dostaniesz. Potem weź \(\displaystyle{ k=1}\), potem \(\displaystyle{ k=2}\) a potem juz zobaczysz wynik
takanator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 31 lip 2014, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Matykaland
Podziękował: 58 razy

Dwa zbiory liczb zespolonych

Post autor: takanator »

czyli mam rozumieć że to nieskończenie wiele takich pierścieni ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Dwa zbiory liczb zespolonych

Post autor: a4karo »

Tak.
ODPOWIEDZ