Oblicz równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
takanator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 31 lip 2014, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Matykaland
Podziękował: 58 razy

Oblicz równanie

Post autor: takanator »

\(\displaystyle{ \left( \frac{z-1}{z+1}\right)^3 + \left( \frac{z-1}{z+1}\right)^2 +\left( \frac{z-1}{z+1}\right) + 1 = 0}\)
Domyślam się że trzeba będzie podstawić \(\displaystyle{ \left( \frac{z-1}{z+1}\right) = t}\), gdzie \(\displaystyle{ t \in Z}\) i co dalej?

Znajduję rozwiązania 1 i -1 ale brakuje mi \(\displaystyle{ -1-2i}\), więc pewnie źle do tego podchodzę
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Oblicz równanie

Post autor: kropka+ »

Pokaż, jak liczysz.
ODPOWIEDZ