Pierwiastek ujemnego stopnia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Pierwiastek ujemnego stopnia

Post autor: Ania221 »

Czy można zapisać np

\(\displaystyle{ x=\sqrt[-3]{4}}\)

A jeżeli nie to dlaczego?
kicaj

Pierwiastek ujemnego stopnia

Post autor: kicaj »

chyba \(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{1}{4}}}\) byloby najsensowniej
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Pierwiastek ujemnego stopnia

Post autor: Ania221 »

Wiem jak by było najsensowniej.
Chodzi mi o to, czy zapis pierwiastka z ujemnym stopniem jest poprawny, czy nie ?
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Pierwiastek ujemnego stopnia

Post autor: athame »

Pewnie kwestia umowna. Widziałem takie zapisy w publikacjach anglojęzycznych, więc wydaje mi się że można.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Pierwiastek ujemnego stopnia

Post autor: Ania221 »

Hmmm...
Znalazłam definicję w wikipedii...

"Niech dana będzie dodatnia liczba całkowita \(\displaystyle{ n}\) nazywana stopniem. Pierwiastkiem z liczby \(\displaystyle{ x}\) stopnia \(\displaystyle{ n}\) nazywa się taką liczbę \(\displaystyle{ r}\), która podniesiona do \(\displaystyle{ n}\)-tej potęgi jest równa \(\displaystyle{ x}\);"

To by znaczyło, że z definicji, stopień pierwiastka jest liczbą całkowitą dodatnią.
Ale skoro może być potęga o wykładniku wymiernym, np \(\displaystyle{ x^{ \frac{1}{-3}}\) to ja nie widzę powodu, dlaczego stopień pierwiastka nie mógłby być ujemny.
Niestety, nie mogę znaleźć autorytatywnej odpowiedzi, a nie wiem, czy Wikipedii można tak na\(\displaystyle{ 100 \%}\) wierzyć ?
Ostatnio zmieniony 16 paź 2015, o 21:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Pierwiastek ujemnego stopnia

Post autor: musialmi »

Ania221 pisze: A jeżeli nie to dlaczego?
No właśnie: dlaczego nie? Jeśli wiadomo o co chodzi, nie jest niejednoznaczne i nie przeczy regułom...
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Pierwiastek ujemnego stopnia

Post autor: Ania221 »

musialmi pisze:
Ania221 pisze: A jeżeli nie to dlaczego?
No właśnie: dlaczego nie? Jeśli wiadomo o co chodzi, nie jest niejednoznaczne i nie przeczy regułom...
Rzecz w tym, że takie pytanie zadał gimnazjalista. A je nie wiem, jak jednoznacznie odpowiedzieć.
Jeżeli powiem, że zapis jest poprawny, i on tak zapisze w szkole, to obawiam się, że może mieć problem.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Pierwiastek ujemnego stopnia

Post autor: Jan Kraszewski »

Odpowiedz mu, że nie może być pierwiastka o ujemnym stopniu, bo definicja pierwiastka arytmetycznego zakłada, że stopień jest dodatnią liczbą całkowitą.

Czym innym jest używanie powszechnie przyjętej definicji, a czym innym rozważanie, czy dałoby się ją bez straty sensu rozszerzyć/przeformułować.

JK
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Pierwiastek ujemnego stopnia

Post autor: Ania221 »

OK, dzięki
ODPOWIEDZ