nierówność z jedną niewiadomą

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
fendur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 6 paź 2015, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

nierówność z jedną niewiadomą

Post autor: fendur »

Jak rozwiązać taką nierówność, nie mam pomysłu
\(\displaystyle{ \left| z + 2 \cdot i\right| + \left| z - 2 \cdot i\right| < 6}\)
\(\displaystyle{ z}\) jest liczbą zespoloną
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

nierówność z jedną niewiadomą

Post autor: Medea 2 »

Czy znasz geometryczną definicję elipsy oraz interpretację wyrażenia \(\displaystyle{ |x-y|}\) dla zespolonych \(\displaystyle{ x, y}\)?
fendur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 6 paź 2015, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

nierówność z jedną niewiadomą

Post autor: fendur »

nie znam tych definicji. googluje właśnie, ale możesz coś podpowiedzieć.
Ten moduł to pewnie bedzie odległość pomiędzy \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)-- 14 paź 2015, o 21:27 --dobra, już doczytałem. zbiór rozwiązań to elipsa ;D
ODPOWIEDZ