Interpretacje geometryczne modułu różnicy

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
siarrus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 paź 2015, o 14:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Interpretacje geometryczne modułu różnicy

Post autor: siarrus »

\(\displaystyle{ |(1+i)z-2| \ge 4 \Leftrightarrow |(1+i) \cdot (z- \frac{2}{1+i}) | \ge 4 \Leftrightarrow |1+i| \cdot |z-(1-i)| \ge 4}\)

Moze mi ktos wyjasnic skad te przeksztalcenia? Skad to \(\displaystyle{ \frac{2}{1+i}}\)?
miodzio1988

Interpretacje geometryczne modułu różnicy

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ (1+i)}\) zostało wyciągnięte przed nawias. Przy \(\displaystyle{ z}\) było, więc przy \(\displaystyle{ -2}\) trzeba było dopisać w mianowniku
ODPOWIEDZ