Hej.
Prosiłbym was o wytłumaczenie jak rozwalić to:
1. \(\displaystyle{ \left| z-1 \right| + \left| z-1 \right| = 4}\)
Z tego co rozumiem suma odległości od 1 i -1 ma być równa 4, i to ,że zaczyna się w od 2 i -2 to chyba rozumiem, bo chodzi o to żeby pomiędzy tymi punktami też była odległośc równa 4, rozwiązaniem jest elipsa(to że jest to elipsa to też rozumiem bo w elipsie suma odległości jest zawsze równa 4) ale dlaczego ona przechodzi akurat przez 'i' ?
2. \(\displaystyle{ \left| z+(1-i) \right| \le \left| z -(1+3i)| \right}\)
P.s jest jakas mozliwosc aby takie rownania sobie w np. wolphram alfa rysować (jezeli tak to w jaki sposób) ?
Rozwiazywanie równań zespolonych na płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 414
- Rejestracja: 11 paź 2015, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 98 razy
Rozwiazywanie równań zespolonych na płaszczyźnie
1. \(\displaystyle{ |i-1|=|i+1|=\sqrt{2}}\), więc może po lewej stronie Twojej równości powinny być kwadraty? (Poza tym jeden ze składników ma być \(\displaystyle{ |z+1|}\))
2. Odległość od jednej liczby ma być niewiększa niż odległość od drugiej. Zaznacz obie liczby na płaszczyźnie i zastanów się, które punkty spełniają te nierówność.
Ostatecznie, każde z tych zadań można zrobić bez myślenia. Przyjąć \(\displaystyle{ z=a+bi}\) i liczyć. Wyciągnąć wniosek nt części rzeczywistej oraz urojonej.
2. Odległość od jednej liczby ma być niewiększa niż odległość od drugiej. Zaznacz obie liczby na płaszczyźnie i zastanów się, które punkty spełniają te nierówność.
Ostatecznie, każde z tych zadań można zrobić bez myślenia. Przyjąć \(\displaystyle{ z=a+bi}\) i liczyć. Wyciągnąć wniosek nt części rzeczywistej oraz urojonej.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Rozwiazywanie równań zespolonych na płaszczyźnie
Jeśli chodzi o wykresy w wolframie to zapisuj \(\displaystyle{ z=x+yi}\) i wpisuj moduły jako pierwiastki wyrażeń ze zmiennymi \(\displaystyle{ x,y}\). Np. w 2. masz
Nie wiem dlaczego adres się nie podświetlił, więc go skopiuj.
Nie wiem dlaczego adres się nie podświetlił, więc go skopiuj.