Potęga wyrażenia z cosinusem i sinusem.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
zatt1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 21 lis 2014, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Potęga wyrażenia z cosinusem i sinusem.

Post autor: zatt1337 »

Oblicz:
\(\displaystyle{ (1 + \cos \alpha + i\sin \alpha) ^{10} , \alpha \in\left\langle 0; \pi\right)}\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2015, o 23:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \in. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Potęga wyrażenia z cosinusem i sinusem.

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ 1=\cos0+i\sin 0}\). Wzór na sumę sinusów: \(\displaystyle{ \sin x+\sin y=2\sin \frac{x+y}{2} \cos \frac{x-y}{2}}\). Wzór na sumę cosinusów: \(\displaystyle{ \cos x+\cos y=2\cos \frac{x+y}{2}\cos \frac{x-y}{2}}\). Potem odpowiednio wyłącz przed nawias i zastosuj wzór de Moivre'a. Powinno pomóc.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Potęga wyrażenia z cosinusem i sinusem.

Post autor: janusz47 »

Proponuję zapisać w postaci wykładniczej

\(\displaystyle{ \left(1 +e^{i\alpha}\right)^{10}}\)

i zastosować wzór dwumienny Newtona.
zatt1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 21 lis 2014, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Potęga wyrażenia z cosinusem i sinusem.

Post autor: zatt1337 »

dzieki panowie wyszło
ODPOWIEDZ