\(\displaystyle{ |u(1 + |v|^{2}) - v(1 + |u|^{2})|^{2} = |u - v|^{2} \cdot |1 - u\bar{v}|^{2} - (u\bar{v} - \bar{u}v)^{2}}\)
Próbowałem coś upraszczać, ale chyba nie widzę tego co powinienem.
Udowodnij równość
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 10 paź 2015, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 25 razy
Udowodnij równość
Spróbuj po lewej wykorzystać równość \(\displaystyle{ z\cdot\overline{z}=|z|^2}\) (wcześniej sprawdzając, że jest prawdziwa).
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 10 paź 2015, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 25 razy
Udowodnij równość
Wtedy dostanę \(\displaystyle{ |u - v + uv(\overline{v} - \overline{u})|^{2} = |u - v + uv(\overline{v} - \overline{u})| \cdot | \overline{u} - \overline{v} + \overline{uv}(v - u)|}\) lecz dalej nic sensownego nie widzę
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Udowodnij równość
Prawa strona: zauważ, że to co masz pod jednym modułem to sprzężenie tego, co masz pod drugim modułem (wynika to z prostych własności sprzężenia: suma/różnica sprzężeń to sprzężenie sumy/różnicy, sprzężenie iloczynu to iloczyn sprzężeń) i skorzystaj z własności \(\displaystyle{ \left| a\right| \left| b\right|=\left| ab\right|}\)
oraz ponownie ze wspomnianej \(\displaystyle{ a\overline a=\left| a\right|^{2}}\)
Ajj, moje wskazówki były do tej ostatniej postaci, którą uzyskałeś, ale wcale nie napisałeś, czy to dostałeś, przekształcając równoważnie tezę, więc może to, co napisałem, nic Ci nie da.
oraz ponownie ze wspomnianej \(\displaystyle{ a\overline a=\left| a\right|^{2}}\)
Ajj, moje wskazówki były do tej ostatniej postaci, którą uzyskałeś, ale wcale nie napisałeś, czy to dostałeś, przekształcając równoważnie tezę, więc może to, co napisałem, nic Ci nie da.