Granica ciągu o wyrazach zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2283
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Granica ciągu o wyrazach zespolonych

Post autor: matmatmm »

Znaleźć granicę ciągu \(\displaystyle{ (a_n)}\) (jeśli istnieje) (\(\displaystyle{ z\in\CC}\) jest ustalone)

a) \(\displaystyle{ a_n=z^{2n}+z^n}\)

b) \(\displaystyle{ a_n=z^{n^2}}\)

Zarówno pierwsze i drugie potrafię zrobić dla \(\displaystyle{ |z|\neq 1}\). Znam twierdzenie, które mówi, że jeśli \(\displaystyle{ |z|=1}\), to ciąg o wyrazie \(\displaystyle{ z^n}\) jest zbieżny tylko dla \(\displaystyle{ z=1}\). Tak więc wiem, że dla \(\displaystyle{ z\neq 1, z\neq -1}\) takiego, że \(\displaystyle{ |z|=1}\) granice ciągów \(\displaystyle{ z^{2n}}\) i \(\displaystyle{ z^n}\) nie istnieją, ale to nie musi oznaczać, że nie istnieje granica sumy tych ciągów.-- 2 paź 2015, o 14:38 --Dodam jeszcze jeden ciąg

\(\displaystyle{ a_n=z^{2^n}}\)

ze wskazówką, żeby w przypadku \(\displaystyle{ |z|=1}\) skorzystać z własności \(\displaystyle{ a_{n+1}=(a_n)^2}\)
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Granica ciągu o wyrazach zespolonych

Post autor: liu »

Spróbujmy znaleźć jakiś związek rekurencyjny dla pierwszego ciągu:

\(\displaystyle{ a_{n+1} = z^{2n+2} + z^{n+1} = z^{2n+2} + z^{n+2} - z^{n+2} + z^{n+1} = z^2(z^{2n} + z^n) + (1-z)z^{n+1}}\), stąd

\(\displaystyle{ a_{n+1} - z^2a_n = (1-z)z^{n+1}}\).

Teraz jeżeli \(\displaystyle{ z \neq 1}\), to ze zbieżności ciągu \(\displaystyle{ a_n}\) wynikałaby zbieżność ciągu \(\displaystyle{ z^n}\).
ODPOWIEDZ