Witam, prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu zadania
Podaj graficzną interpretację zbioru:
\(\displaystyle{ A=\left\{ z \in Z : z^{2}=Re\left(iz\right) \right\}}\)
wychodzi mi:
\(\displaystyle{ x^{2}+2xy-y^{2}+y=0}\)
nie mam pojęcia jak to zaznaczyć na płaszczyźnie
graficzna interpretacja zbioru
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
graficzna interpretacja zbioru
A nie przypadkiem \(\displaystyle{ z\in\CC}\) ? I nie zgubiłeś jednostki urojonej :
\(\displaystyle{ x^{2}+2xyi-y^{2}+y=0}\) ?
Rozwiąż teraz układ równań :
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-y^2+y=0\\ 2xy=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2xyi-y^{2}+y=0}\) ?
Rozwiąż teraz układ równań :
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-y^2+y=0\\ 2xy=0\end{cases}}\)
graficzna interpretacja zbioru
dzięki wielkie!
prosiłbym jeszcze o wytłumaczenie tego zadania:
Niech \(\displaystyle{ A={z \in Z : \left| z\right| + Re z<1}}\)
Czy prawdą jest iż \(\displaystyle{ z \in A \Rightarrow \overline{z} \in A?}\) podobnie dla operacji podnoszenia do kwadratu.
prosiłbym jeszcze o wytłumaczenie tego zadania:
Niech \(\displaystyle{ A={z \in Z : \left| z\right| + Re z<1}}\)
Czy prawdą jest iż \(\displaystyle{ z \in A \Rightarrow \overline{z} \in A?}\) podobnie dla operacji podnoszenia do kwadratu.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
graficzna interpretacja zbioru
Pierwsza część pytania: tak, bo \(\displaystyle{ \Re z=\Re \overline z}\) oraz \(\displaystyle{ \left| z\right|=\left| \overline z\right|}\). Druga część pytania: nie, rozważ \(\displaystyle{ z=i-1}\).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.