liczby zespolone - potęgowanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
az07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 23 mar 2014, o 14:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

liczby zespolone - potęgowanie

Post autor: az07 »

Dla \(\displaystyle{ z=(1+i)( \sqrt{3}+i)}\) podać najmniejszą liczbę całkowitą dodatnią n taką, że \(\displaystyle{ z^n}\) jest liczbą rzeczywistą dodatnią.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

liczby zespolone - potęgowanie

Post autor: Medea 2 »

Zacznij od wyznaczenia argumentu \(\displaystyle{ z}\).
az07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 23 mar 2014, o 14:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

liczby zespolone - potęgowanie

Post autor: az07 »

OK. To np dla liczby \(\displaystyle{ z=1+i}\) mamy \(\displaystyle{ |z|= \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ cos \alpha = sin \alpha = \frac{1}{ \sqrt{2} }}\) czyli \(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \pi }{4}}\).
i n=8.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

liczby zespolone - potęgowanie

Post autor: Premislav »

No tak, ale chodziło raczej o to, aby wyznaczyć argument liczby \(\displaystyle{ (1+i)(\sqrt{3}+i)}\) - w tym celu można wyznaczyć argument liczby \(\displaystyle{ 1+i}\) (co zrobiłaś poprawnie), następnie argument liczby \(\displaystyle{ \sqrt{3}+i}\) (albo na odwrót), a potem skorzystać ze wzoru na argument iloczynu liczb zespolonych. No i z de Moivre'a, żeby zakończyć rozwiązanie zadania.
ODPOWIEDZ