Niezawodność urządzenia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kubaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 2 mar 2009, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

Niezawodność urządzenia

Post autor: Kubaz »

Witam na zaliczeniu miałem takie oto zadanie:

"Wiadomo, że elementy, z których zbudowano pewne urządzenie mają identyczną niezawodność opisywaną wyrażeniem \(\displaystyle{ r(t) = \exp(-\lambda t)}\), gdzie \(\displaystyle{ \lambda}\) jest intensywnością uszkodzeń. Znaleźć niezawodność tego urządzenia \(\displaystyle{ R(t)}\) oraz jego intensywność uszkodzeń i trwałość jeżeli wiadomo, że liczba elementów wynosi \(\displaystyle{ n}\), a urządzenie ma szeregową strukturę pod względem niezawodności. Jakiemu prawu podlega niezawodność tego urządzenia."

Przyznam, że miałem dylemat do jakiego działu zaliczyć to zadanie

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2015, o 00:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

Niezawodność urządzenia

Post autor: miodzio1988 »

Jeżeli urządzenie ma szeregową strukturę to jaki mamy wtedy wzór na niezawodność?
Kubaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 2 mar 2009, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

Niezawodność urządzenia

Post autor: Kubaz »

\(\displaystyle{ R_{s}(t)=R_{1}(t) \cdot R_{2}(t) \cdot R_{3}(t) \cdot ... \cdot R_{n}(t)= \prod_{n}^{i=1} R_{i}(t)}\)

O to chodzi?
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2015, o 00:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
miodzio1988

Niezawodność urządzenia

Post autor: miodzio1988 »

O to. Zatem możesz wyznaczyć niezawodność i-tego i fragment zadania masz z glowy
ODPOWIEDZ