znaleść zbiór spełniający warunek(narysować) rysować narysuje lecz mam jedno pytanie otóż:
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6} \le arg \left( \frac{z\left( 1+i\right) }{-1+i} \right) \le \frac{ \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\left( x+iy\right)\left( 1+i\right) \left( -1-i\right) }{2} = \frac{\left( x+yi\right)\left( -2i\right) }{2} = -xi+y}\)
i ten wynik jak ma sie do tego co jest na początku , wyciągając minus powodując zmiane znaków i z
\(\displaystyle{ \le}\) na \(\displaystyle{ \ge}\) lecz dalej zostanie mi \(\displaystyle{ -y + xi}\)
może ktoś to wytłumaczyć
nie powinna wyjść postać \(\displaystyle{ x+ iy}\) ??
posiadam jeszcze jeden podpunkt rozwiązany który jest tak rozpisany:
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6} \le arg \frac{z'\left( 1-i)\right) }{1+i} \le \frac{ \pi }{2}}\)
\(\displaystyle{ =arg -\left( x-iy)i\right) = arg \left( -xi - y\right)}\)
i nagle
\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{6} \ge arg\left( x+yi\right) \ge - \frac{ \pi }{2}}\)
skąd ta zmiana minusów na plusy i wgl widać o co chodzi , dziękuje
\(\displaystyle{ z'}\) to z sprzężone , wybaczcie nie umiem napisać poprawnie