Sprzężenie a znak wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 21 razy
Sprzężenie a znak wyrażenia
Gdy mam \(\displaystyle{ \overline{19 + i}}\) to wynikiem jest \(\displaystyle{ 19 - i}\)
Gdy mam \(\displaystyle{ \overline{-16 - 2i}}\) to wynikiem jest \(\displaystyle{ -16 + 2i}\)
Idąc dalej:
Gdy mam \(\displaystyle{ 122 + \overline{19 + i}}\) to wynikiem jest \(\displaystyle{ 122 + 19 - i}\)
Ale co, gdy mam \(\displaystyle{ 6 - \overline{13 + i}}\)?
Po sprzężeniu \(\displaystyle{ \overline{13 + i}}\) otrzymuję \(\displaystyle{ 13 - i}\) ale czy jest to \(\displaystyle{ 13 - i}\) czy \(\displaystyle{ (13 - i)}\)
Czy wynikiem działania \(\displaystyle{ 6 - \overline{13 + i}}\) będzie \(\displaystyle{ 6 - 13 - i}\) czy może \(\displaystyle{ 6 - (13 - i) = 6 - 13 + i}\)
Gdy mam \(\displaystyle{ \overline{-16 - 2i}}\) to wynikiem jest \(\displaystyle{ -16 + 2i}\)
Idąc dalej:
Gdy mam \(\displaystyle{ 122 + \overline{19 + i}}\) to wynikiem jest \(\displaystyle{ 122 + 19 - i}\)
Ale co, gdy mam \(\displaystyle{ 6 - \overline{13 + i}}\)?
Po sprzężeniu \(\displaystyle{ \overline{13 + i}}\) otrzymuję \(\displaystyle{ 13 - i}\) ale czy jest to \(\displaystyle{ 13 - i}\) czy \(\displaystyle{ (13 - i)}\)
Czy wynikiem działania \(\displaystyle{ 6 - \overline{13 + i}}\) będzie \(\displaystyle{ 6 - 13 - i}\) czy może \(\displaystyle{ 6 - (13 - i) = 6 - 13 + i}\)
Ostatnio zmieniony 26 sie 2015, o 15:53 przez Miralem, łącznie zmieniany 1 raz.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Sprzężenie a znak wyrażenia
\(\displaystyle{ 6 - \overline{13 + i}=6 -\left( \overline{13 + i}\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 21 razy
Sprzężenie a znak wyrażenia
Dziękuję, czyli jak rozumiem wynikiem działania \(\displaystyle{ 6 - \overline{13 + i}}\) będzie \(\displaystyle{ 6 - (13 - i) = 6 - 13 + i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 21 razy
Sprzężenie a znak wyrażenia
Mógłby ktoś sprawdzić?
Oblicz \(\displaystyle{ | \frac{4 + i - \overline{4 + i}}{4 + i + \overline{4 + i}} |}\)
\(\displaystyle{ | \frac{4 + i - \overline{4 + i}}{4 + i + \overline{4 + i}} | = | \frac{4 + i - 4 + i}{4 + i + 4 - i} | = | \frac{2i}{8} | = | \frac{1}{4}i | = (\frac{1}{4})^{2} = \frac{1}{16}}\)
Oblicz \(\displaystyle{ | \frac{4 + i - \overline{4 + i}}{4 + i + \overline{4 + i}} |}\)
\(\displaystyle{ | \frac{4 + i - \overline{4 + i}}{4 + i + \overline{4 + i}} | = | \frac{4 + i - 4 + i}{4 + i + 4 - i} | = | \frac{2i}{8} | = | \frac{1}{4}i | = (\frac{1}{4})^{2} = \frac{1}{16}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 mar 2011, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 21 razy
Sprzężenie a znak wyrażenia
A teraz?
\(\displaystyle{ | \frac{4 + i - \overline{4 + i}}{4 + i + \overline{4 + i}} | = | \frac{4 + i - 4 + i}{4 + i + 4 - i} | = | \frac{2i}{8} | = | \frac{1}{4}i | = \sqrt{(\frac{1}{4})^{2}} = \sqrt{\frac{1}{16}} = \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ | \frac{4 + i - \overline{4 + i}}{4 + i + \overline{4 + i}} | = | \frac{4 + i - 4 + i}{4 + i + 4 - i} | = | \frac{2i}{8} | = | \frac{1}{4}i | = \sqrt{(\frac{1}{4})^{2}} = \sqrt{\frac{1}{16}} = \frac{1}{4}}\)