Własności argumentu liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Własności argumentu liczby zespolonej

Post autor: NogaWeza »

Proszę o pomoc z poniższymi własnościami. Nie wiem jak się za nie zabrać.

1) \(\displaystyle{ \arg{( \overline{z} )} = \arg{(x - yi)} = \arctg{\frac{-y}{x}} = -\arg{z}}\)
Poprawnie?

2) \(\displaystyle{ \arg{(-z)} = ...}\)

3) \(\displaystyle{ \arg{\left ( \frac{1}{z} \right )} = ...}\)

4) \(\displaystyle{ \arg{z^n} = ...}\)

5) \(\displaystyle{ \arg{(z_1 z_2)} = ...}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Własności argumentu liczby zespolonej

Post autor: kerajs »

NogaWeza pisze: 1) \(\displaystyle{ \arg{( \overline{z} )} = \arg{(x - yi)} = \arctg{\frac{-y}{x}} = -\arg{z}}\)
Poprawnie?
Tak

2) Tu zrób rysunek zawierający \(\displaystyle{ z}\) i \(\displaystyle{ -z}\)
\(\displaystyle{ \arg{(-z)} = \pi +\arg{z}}\)

3) \(\displaystyle{ \frac{1}{z} = \frac{\overline{z}}{z\overline{z}}= \frac{1}{\left| z\right|^2 } \overline{z}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \arg{\left ( \frac{1}{z} \right )} = \arg{( \overline{z} )} = -\arg{z}}\)

4) Tu wzór de Moivre'a
\(\displaystyle{ \arg{z^n} = n \cdot \arg{z}}\)

5) Jak wyzej
\(\displaystyle{ \arg{(z_1 z_2)} = arg{z_1 } \cdot arg{ z_2}}\)

Edit :
To przez kopiowanie zamiast wklepywania wszystkiego po kolei. Oczywiście że miało być
5) Jak wyzej
\(\displaystyle{ \arg{(z_1 z_2)} = arg{z_1 } + arg{ z_2}}\)
Ostatnio zmieniony 24 sie 2015, o 21:54 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Własności argumentu liczby zespolonej

Post autor: NogaWeza »

kerajs pisze:
NogaWeza pisze: [...]
5) Jak wyzej
\(\displaystyle{ \arg{(z_1 z_2)} = arg{z_1 } \cdot arg{ z_2}}\)
A nie przypadkiem \(\displaystyle{ \arg{(z_1 z_2)} = arg{z_1 } + arg{ z_2}}\)?
Tak czy inaczej dziękuję za pomoc, bardzo pomogłeś, wszystko już jasne.
ODPOWIEDZ