kilka zadanek...

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kaefpe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 cze 2007, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa

kilka zadanek...

Post autor: kaefpe »

1) Znalezc liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ x,y\in R}\) spelniajacy podany warunek:
a) \(\displaystyle{ \frac{|z-2i|}{x-2i}=3i-1}\)

b) \(\displaystyle{ \frac{x+yi}{x-yi}=\frac{9-2i}{9+2i}}\)


2 Korzystajac z interpretacji geometrycznej modulu roznicy liczby zespolonej narysowac nastepujacy zbior liczby zespolonej "z"
a) \(\displaystyle{ |\frac{z-2i}{z+1}|=1}\)

b) \(\displaystyle{ |z+1-2i|\geqslant 3}\) oraz \(\displaystyle{ |z-3|}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11378
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

kilka zadanek...

Post autor: mol_ksiazkowy »

1 b) \(\displaystyle{ \frac{x+yi}{x-yi}=\frac{9-2i}{9+2i}}\)
9x +2xi +9yi -2y = 9x - 2ix -9iy -2y
tj

2x+9y=0
kaefpe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 cze 2007, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa

kilka zadanek...

Post autor: kaefpe »

tak samo mi wyszedl ten przykład

może ktoś by spróbował przykłady z zadania 2? bo te nie bardzo umiem
ODPOWIEDZ