\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \left( \cos \frac{7 \pi }{4} -i\sin \frac{7\pi}{4} \right)^{30} }}\)
jak rozpocząć robienie tego przykładu?
postac trygonometryczna, pierwiastki, potęgi
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
postac trygonometryczna, pierwiastki, potęgi
\(\displaystyle{ \cos \frac{7 \pi }{4} -i \sin \frac{7\pi}{4} =\cos \left( 2 \pi -\frac{ \pi }{4} \right) -i \sin \left( 2 \pi -\frac{ \pi }{4} \right) = \cos \frac{ \pi }{4} +i \sin \frac{\pi}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 11 lis 2013, o 14:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
postac trygonometryczna, pierwiastki, potęgi
obliczylem juz 2 pierwiaski
\(\displaystyle{ w_1 = \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2} i \\[1ex]
w_2 = \frac{ \sqrt{3} }{2} - \frac{1}{2} i}\)
oraz \(\displaystyle{ w_3 =}\) wychodzę na \(\displaystyle{ \cos \left( \pi + \frac{ \pi }{2} \right) + i\sin \left( \pi + \frac{ \pi }{2} \right)}\) i teraz pytanie: normanie przyrownuje \(\displaystyle{ \pi}\) do zera i licze tylko dla \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) czy widząc że \(\displaystyle{ \left( \pi + \frac{ \pi }{2} \right)}\) to III cwiartka wiec zmieniam oba znaki na minus?
i odpowiedz będzie \(\displaystyle{ i}\) czy \(\displaystyle{ -i}\) ???
-- 23 sie 2015, o 13:32 --
juz wiem, zmieniam znaki zgodnie z III cwiartka i wynik bedzie \(\displaystyle{ -i}\)
\(\displaystyle{ w_1 = \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2} i \\[1ex]
w_2 = \frac{ \sqrt{3} }{2} - \frac{1}{2} i}\)
oraz \(\displaystyle{ w_3 =}\) wychodzę na \(\displaystyle{ \cos \left( \pi + \frac{ \pi }{2} \right) + i\sin \left( \pi + \frac{ \pi }{2} \right)}\) i teraz pytanie: normanie przyrownuje \(\displaystyle{ \pi}\) do zera i licze tylko dla \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) czy widząc że \(\displaystyle{ \left( \pi + \frac{ \pi }{2} \right)}\) to III cwiartka wiec zmieniam oba znaki na minus?
i odpowiedz będzie \(\displaystyle{ i}\) czy \(\displaystyle{ -i}\) ???
-- 23 sie 2015, o 13:32 --
juz wiem, zmieniam znaki zgodnie z III cwiartka i wynik bedzie \(\displaystyle{ -i}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
postac trygonometryczna, pierwiastki, potęgi
\(\displaystyle{ \cos \left( \pi + \frac{ \pi }{2} \right) + i\sin \left( \pi + \frac{ \pi }{2} \right) =-i}\)
Sugeruję Ci, abyś narysował pierwiastki \(\displaystyle{ w _{1} ,w _{2},w _{3}}\) na płaszczyźnie zespolonej.
Czy są symetrycznie rozłożone (co 120 stopni) na okręgu o promieniu 1 i środku w początku układu?
Sugeruję Ci, abyś narysował pierwiastki \(\displaystyle{ w _{1} ,w _{2},w _{3}}\) na płaszczyźnie zespolonej.
Czy są symetrycznie rozłożone (co 120 stopni) na okręgu o promieniu 1 i środku w początku układu?
Ukryta treść: