rozwiąż w zbiorze liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kylo503
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 lis 2013, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

rozwiąż w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: kylo503 »

\(\displaystyle{ z^{4} = z^{2} -1}\) równie trzeba rozwiązać zbiorze liczb zespolonych. Użyłem parametru \(\displaystyle{ t=z^{2}}}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ z_1= \sqrt{ \frac{1 -\sqrt{5} }{2}}\) lub \(\displaystyle{ z_2= - \sqrt{ \frac{1 -\sqrt{5} }{2}}\) \(\displaystyle{ z+3= - \sqrt{ \frac{1 +\sqrt{5} }{2}}\) \(\displaystyle{ z+4= \sqrt{ \frac{1 +\sqrt{5} }{2}}\) Może mi ktoś powiedzieć czy rozwiązuje to w prawidłowy sposób lub jakoś natchnąć na dobry kierunek
Ostatnio zmieniony 15 sie 2015, o 13:11 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: a_{b} - ta kombinacja daje indeks dolny.
cz0rnyfj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 25 cze 2013, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 26 razy

rozwiąż w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: cz0rnyfj »

Żle, zrobiłem takie samo podstawienie jak Ty i pierwiastek z delty \(\displaystyle{ t}\) wyszedł mi \(\displaystyle{ \sqrt{3}i}\).
kylo503
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 lis 2013, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

rozwiąż w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: kylo503 »

Racja, mój błąd tylko dlaczego \(\displaystyle{ \sqrt{3}i}\) a nie po prostu \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

rozwiąż w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: a4karo »

Pewnie dlatego, że wyróżnik jest ujemny
kylo503
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 lis 2013, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

rozwiąż w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: kylo503 »

w takim razie nie powinno tam być \(\displaystyle{ \sqrt{3} i^{2}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

rozwiąż w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: a4karo »

Przecież \(\displaystyle{ i^2=-1}\), więc po podniesieniu tego do kwadratu dostałbyś ....?
kylo503
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 lis 2013, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

rozwiąż w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: kylo503 »

Czyli \(\displaystyle{ t+1= \frac{1- \sqrt{3}i }{2}}\) lub \(\displaystyle{ t+2= \frac{1+ \sqrt{3}i }{2}}\) a z tego jeszcze trzeba policzyć pierwiastki?
Ostatnio zmieniony 15 sie 2015, o 13:12 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Indeks dolny - jak w pierwszym poście.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

rozwiąż w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: a4karo »

No tak. Wskazówka: można to zrobić bardzo prosto patrząc na interpretację geometryczna liczb zespolonych i wzór de Moivre'a
kylo503
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 lis 2013, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

rozwiąż w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: kylo503 »

dzięki wielkie !!
ODPOWIEDZ