Wyznacz płaszczyznę zespoloną.
Wyznacz płaszczyznę zespoloną.
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}<|Arg(z)|<\pi}\)
Tworzę dwa równania
\(\displaystyle{ -\pi<Arg(z)<\pi}\)
\(\displaystyle{ Arg(z)\in (-\infty, \frac{-\pi}{4}) \cup (\frac{\pi}{4}, +\infty\))}\)
I teraz zupełnie nie radzę sobie z rysunkiem. Szukam koniunkcji tych równań czyli rozwiązaniem będzie cała płaszczyzna?
Tworzę dwa równania
\(\displaystyle{ -\pi<Arg(z)<\pi}\)
\(\displaystyle{ Arg(z)\in (-\infty, \frac{-\pi}{4}) \cup (\frac{\pi}{4}, +\infty\))}\)
I teraz zupełnie nie radzę sobie z rysunkiem. Szukam koniunkcji tych równań czyli rozwiązaniem będzie cała płaszczyzna?
Wyznacz płaszczyznę zespoloną.
Czy jest to związane z tym, że argument główny leży w zakresie z definicji \(\displaystyle{ (-\pi,\pi]}\)?
Jakaś podpowiedź? Od początku mi coś z tym zadaniem nie grało.
Jakaś podpowiedź? Od początku mi coś z tym zadaniem nie grało.
Wyznacz płaszczyznę zespoloną.
a4karo - odkrywaj karty. Zupełnie nie widzę tej półprostej w moich warunkach.a4karo pisze:R rozwiązania wypadnie jeszcze jedna półprosta