Równanie czwartego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Równanie czwartego stopnia
Witam,
nie mam pomysłu jak rozgryźć takie równanie. Byłby ktoś w stanie mi pomóc?
\(\displaystyle{ z^4 = -8 ( 1 + \sqrt {3}i)}\)
nie mam pomysłu jak rozgryźć takie równanie. Byłby ktoś w stanie mi pomóc?
\(\displaystyle{ z^4 = -8 ( 1 + \sqrt {3}i)}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Równanie czwartego stopnia
\(\displaystyle{ z^4 = \left| z\right|^4 \cdot \left( \cos \alpha +i \cdot \sin \alpha \right) ^4
\left| z\right|^4 = 8
\left( \cos \alpha +i \cdot \sin \alpha \right)^4 = -1 - i \sqrt{3}}\)
W dobrą stronę idę? Co dalej?
\left| z\right|^4 = 8
\left( \cos \alpha +i \cdot \sin \alpha \right)^4 = -1 - i \sqrt{3}}\)
W dobrą stronę idę? Co dalej?
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Równanie czwartego stopnia
Nie. Miała być postać wykładnicza (która wygląda mi na dobry pomysł), a jest trygonometryczna. Poza tym wniosek, że \(\displaystyle{ \left| z\right|^4 = 8}\), jest niestety oszukany. Tę \(\displaystyle{ -8}\) powinieneś wymnożyć
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Równanie czwartego stopnia
Postać wykładnicza liczby zespolonej to: \(\displaystyle{ z=|z|e^{i \alpha}}\)
Spróbuj zamienić każdą z liczb po prawej na taką postać.
Spróbuj zamienić każdą z liczb po prawej na taką postać.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Równanie czwartego stopnia
Jeśłi dobrze zrozumiałem to wszyło:
\(\displaystyle{ 16 e^{i \frac{ \ 2 pi }{3} }}\)?
Teraz podstawić do tego wzoru?
\(\displaystyle{ z_{k} = \sqrt[n]{\left| z\right| } e^{i \frac{ \alpha +2k \pi }{n} }}\) dla \(\displaystyle{ k=0,1,..,n-1}\)
\(\displaystyle{ 16 e^{i \frac{ \ 2 pi }{3} }}\)?
Teraz podstawić do tego wzoru?
\(\displaystyle{ z_{k} = \sqrt[n]{\left| z\right| } e^{i \frac{ \alpha +2k \pi }{n} }}\) dla \(\displaystyle{ k=0,1,..,n-1}\)
Ostatnio zmieniony 1 lip 2015, o 11:32 przez antyspam, łącznie zmieniany 1 raz.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Równanie czwartego stopnia
Sprawdź czy nie zrobiłeś błędu. Mi wyszło \(\displaystyle{ z^{4}=16e^{\frac{5 \pi}{6}i}}\)antyspam pisze:Jeśłi dobrze zrozumiałem to wszyło:
\(\displaystyle{ 16 e^{i \frac{ \ 2 pi }{3} }}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Równanie czwartego stopnia
\(\displaystyle{ x = -8-8 \sqrt{3} i}\)
\(\displaystyle{ \left| x\right|= \sqrt{64+3 \cdot 64}=16}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{-8 \sqrt{3}}{16}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{-8}{16}}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow \alpha = \frac{2 \pi }{3}}\)
Jest tu gdzieś błąd?
\(\displaystyle{ \left| x\right|= \sqrt{64+3 \cdot 64}=16}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{-8 \sqrt{3}}{16}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{-8}{16}}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow \alpha = \frac{2 \pi }{3}}\)
Jest tu gdzieś błąd?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Równanie czwartego stopnia
Wszystkie obliczenia są dobrze. Tylko \(\displaystyle{ \alpha =\frac{4}{3} \pi}\) zgodnie z wykresami funkcji trygonometrycznych.
Ja też się przedtem machnęłam. Powinno wyjść \(\displaystyle{ z^{4}=16e^{\frac{4}{3}\pi i}}\)
Ja też się przedtem machnęłam. Powinno wyjść \(\displaystyle{ z^{4}=16e^{\frac{4}{3}\pi i}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Równanie czwartego stopnia
Przepraszam, też się machnąłem na końcu
Tak, \(\displaystyle{ \alpha = \frac{4}{3} \pi}\)
W jaki sposób wyznaczyć teraz pierwiaski?
EDIT:
Ze wzoru, który napisałem wcześniej?
Tak, \(\displaystyle{ \alpha = \frac{4}{3} \pi}\)
W jaki sposób wyznaczyć teraz pierwiaski?
EDIT:
Ze wzoru, który napisałem wcześniej?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Równanie czwartego stopnia
Korzystając ze wzoru: \(\displaystyle{ z_{k}=\sqrt[n]{|z|} e^{\frac{\alpha+2k \pi}{n} i}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Równanie czwartego stopnia
Ostateczne wyniki:
\(\displaystyle{ z_{0}=2 e^{ \frac{ \pi }{3}i }}\)
\(\displaystyle{ z_{1}=2 e^{ \frac{ 5\pi }{6}i }}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=2 e^{ \frac{ 4\pi }{3}i }}\)
\(\displaystyle{ z_{3}=2 e^{ \frac{ 11\pi }{6}i }}\)
Dziękuję bardzo za pomoc, bez niej bym tego nie ugryzł
\(\displaystyle{ z_{0}=2 e^{ \frac{ \pi }{3}i }}\)
\(\displaystyle{ z_{1}=2 e^{ \frac{ 5\pi }{6}i }}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=2 e^{ \frac{ 4\pi }{3}i }}\)
\(\displaystyle{ z_{3}=2 e^{ \frac{ 11\pi }{6}i }}\)
Dziękuję bardzo za pomoc, bez niej bym tego nie ugryzł
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy