Wykładnik w potędze zespolony

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
hubot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 4 sty 2015, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Wykładnik w potędze zespolony

Post autor: hubot »

Jak np. mam \(\displaystyle{ x^{a+bi}}\) to jak takie coś policzyć? Jak się liczy takie coś \(\displaystyle{ x^{bi}}\)? Wiem że \(\displaystyle{ e^{\phi i}=\cos\phi+i\sin\phi}\).
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Wykładnik w potędze zespolony

Post autor: musialmi »

\(\displaystyle{ x^{a+bi}=e^{\log x^{a+bi}}=e^{(a+bi)\log x}}\)
hubot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 4 sty 2015, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Wykładnik w potędze zespolony

Post autor: hubot »

A jaką podstawę ma ten logarytm?
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Wykładnik w potędze zespolony

Post autor: musialmi »

\(\displaystyle{ e}\). Na zajęciach z analizy zespolonej zajmowaliśmy się tylko takimi logarytmami i pani powiedziała na początku, że "innych nie będzie" - rozumiem, że w analizie zespolonej się po prostu innych nie rozpatruje. Ale może chodziło o to, że na zajęciach nie będzie.
ODPOWIEDZ